Virtualna izložba Grafičke zbirke NSK posvećena životinjama u likovnoj umjetnosti

Virtualna izložba Grafičke zbirke NSK posvećena životinjama u likovnoj umjetnosti

Životinje se kao inspiracija ili usputan motiv pojavljuju u velikom broju umjetničkih ostvarenja, još od razdoblja paleolitskog „špiljskog slikarstva“. Bez obzira na to je li im pridan značaj simbola, metafore ili je riječ o umjetničkoj studiji, životinje su u likovnoj umjetnosti zabilježene nizom različitih likovnih tehnika. Niz se likovnih djela s motivima životinja, od grafika, crteža, razglednica i plakata, nalazi u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja je u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2020. upravo ovoj umjetničkoj temi posvetila zanimljivu virtualnu izložbu Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSK.

Izložbom se predstavlja svijet životinja u nekoliko kategorija kako bi se istaknula raznovrsnost životinjskog carstva koje se pojavljuje na građi Grafičke zbirke NSK. Tako skupina Portreti predstavlja životinju kao umjetničku inspiraciju, kategorija Simbol / Detalj / Propaganda bavi se znakom, metaforom i simbolikom životinjskog motiva, njegovom sekundarnom ulogom u nadopuni glavne teme te životinjom kao inspiracijom pri oblikovanju sugestivnih, angažiranih poruka plakata i drugih propagandnih materijala. U kategoriji Tiskovne ilustracije sakupljeni su pak crteži i grafike nastale za raznovrsne publikacije.

Izložba donosi i kutak za razbibrigukoji uključuje i igre za najmlađe poput slagalica, osmosmjerke, slikovnih križaljki i pamtilica.

Autorica izložbe je viša kustosica i djelatnica Grafičke zbirke NSK Maja Karić.

Izložbu pogledajte na poveznici Životinjsko carstvo u Grafičkoj zbirci NSK.

FOTO: virtualna.nsk.hr/Screenshot

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori