Virtualna izložba Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

Virtualna izložba Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

Strossmayerova galerija starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirala je virtualnu izložbu Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine. Autorice izložbe su Indira Šamec Flaschar, viša knjižničarka, i Ivana Gržina, viša kustosica u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU.

Partner u pripremi izložbe je Hrvatski državni arhiv, a ostvarena je financijskom potporom Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Kroz izložbu je moguće sudjelovati u veličanstvenom događaju kojim je Zagreb izašao iz traume Velikog potresa koji ga je pogodio na isti datum četiri godine ranije i postao scenografija za veličanstvenu proslavu kojom je Strossmayerova galerija poklonjena voljenoj domovini.

Izložba ocrtava tijek višednevnih svečanosti kojima je u studenome 1884. obilježeno posvećenje Akademijine palače i otvorenje njezine Galerije slika, kao i zanimljivih okolnosti koje su im prethodile.

Posebice je aktualna cjelina o Velikome zagrebačkom potresu 1880.

Sastavni je dio izložbe i poglavlje o povijesti nastanka Galerije i uz nju usko povezane gradnje zrinjevačke palače, potom ono o dopremi Strossmayerovih umjetnina iz Đakova u Zagreb, a posebice je aktualna cjelina o Velikome zagrebačkom potresu 1880. te njegovim posljedicama za grad i novosagrađenu Akademijinu palaču. Raznovrsna građa prikupljena je iz dvadesetak baštinskih ustanova i od privatnih imatelja.

Glavni naslov virtualne izložbe preuzet je iz čestitke koju je Akademiji, među desecima drugih brzojava pojedinaca i institucija odaslanih povodom svečanog otvorenja Galerije, a koji su se danima objavljivali u novinama toga studenoga, uputila pučka čitaonica iz Delnica. Njezin puni tekst – Slavni meceno, diko Hrvata, dok bude svieta do njegova vijeka sjat će ti ime za velike čine harnih Hrvata – na najjezgrovitiji način opisuje atmosferu i osjećaje koje su taj veliki događaj i općenito sam Strossmayer pobudili među golemim brojem sunarodnjaka.

Izložba se može pogledati putem poveznice.

Izvori:

Magdalena Kuleš

Završila sam diplomski studij informacijskih znanosti, smjer arhivistika i informatologija. Zaljubljenica sam u francuski jezik i kulturu, vintage i putovanja. U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem, čitam knjige, posjećujem kino i kazalište.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori