Virtualno otvorenje izložbe: Arhitektura zagrebačkih četvrti – Trnje

Virtualno otvorenje izložbe: Arhitektura zagrebačkih četvrti – Trnje

Centar za kulturu Trešnjevka/ Galerija Modulor je otvorila virtualnu izložbu pod nazivom Arhitektura zagrebačkih četvrti – Trnje u utorak, 12. svibnja 2020. u 10 sati na internet stranici i Facebook-u Centra za kulturu Trešnjevka. 

Izložba iz ciklusa ARHITEKTURA ZAGREBAČKIH ČETVRTI ovom prilikom posvećena je Trnju.

Nakon što su zadnjih par godina fotografijom i kritičkim tekstom obradili nekoliko zagrebačkih kvartova (počevši od Trešnjevke, preko Stenjevca, Črnomerca, Maksimira, Donjeg grada, Podsljemenske zone) dvojac Bešlić (arhitekt) i Šimunić (kipar) daju nam na uvid tridesetak izabranih objekata s Trnja.

Različitost je ove izložbe u odnosu na protekle u tome što se seli u virtualni svijet pa je možete pogledati iz udobnosti svojega dnevnog boravka.

Iako leži u srcu Zagreba, gradska četvrt Trnje nedovršena je i fragmentarna, a grad još uvijek nije u potpunosti načistu što bi s tim prostorom. Odluka donesena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata da se prostor omeđen željezničkom prugom na sjeveru i zapadu, rijekom Savom na jugu i širokim prometnim koridorima na istoku – preskoči, a njegovo uređenje ostavi za kasnija, u financijskom smislu povoljnija vremena, usmjerava još uvijek izgled i razvoj Trnja. 

Iz teksta kataloga, Toni Bešlić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori