fbpx

Vjekoslav Klaić: Povjesničar i glazbenik koji je dobio i svoje doba

Vjekoslav Klaić: Povjesničar i glazbenik koji je dobio i svoje doba

Vjekoslav Klaić najpoznatiji je kao ugledan hrvatski povjesničar, a njegovo djelo Povijest Hrvata, objavljeno u pet knjiga, vjerojatno je najpoznatije djelo nacionalne historiografije u popularnoznanstvenim krugovima. Osim što je bio povjesničar, bavio se i književnošću, muzikologijom i bio rektorom zagrebačkog sveučilišta, a preminuo je 1.srpnja 1928.

Rođen je u Garčinu 21. lipnja 1849., a kao sin učitelja koji je radio po školama diljem Slavonije, živio je u Vinkovcima, Otoku, Garčinu itd. Pripadnost učiteljskoj obitelji oblikovala je njegove stavove da seljaštvo ne može postati politički faktor, već da to mogu biti samo učitelji i svećenici, odnosno tadašnja narodna inteligencija.

Klaić se školovao u Varaždinu i Zagrebu, a odgajan je u njemačkom duhu i jeziku s obzirom da mu je majka bila Njemica te je i to pridonijelo oblikovanju spoemutih stavova o politici. Studirao je povijest u Beču te je dugo godina radio kao gimnazijski profesor, između ostaloga u Klasičnoj gimnaziji. Zatim je prešao na mjesto profesora povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na kojem je predavao opću povijest.

Povjesničarsku karijeru počeo je baveći se ranim hrvatskim srednjovjekovljem, ali je najveći doprinos dao u proučavanju kasnog srednjeg vijeka i ranog novog vijeka,

Monumentalno historiografsko djelo Povijest Hrvata, objavljeno kod Stjepana Kuglija u pet knjiga (od 1899. do 1911.), nije, na žalost, uspio završiti, već je uspio napisati iscrpan pregled hrvatske povijesti od ranog srednjeg vijeka do 1608. godine. Ocjenjujući ovaj njegov rad, drugi veliki hrvatski povjesničar, Ferdo Šišić imao je samo pohvalne riječi: Izradbom, naučnom metodom i opširnošću Klaićevo djelo nadilazi sva dosadašnja djela te vrste u našoj historiografiji, dok Jaroslav Šidak kaže da uza sve nedostatke, Klaićevo djelo ostaje u prikazu XV. i XVI. stoljeća po obilju svojih podataka, do danas nepremašeno.

U nakladi Matice hrvatske Trpimir Macan priredio je za tisak Povijest Hrvata po drugi put 1982. godine.

izvor: antikvarijat-studio.hr

Povijest je rezultat tragičnih okolnosti

Za razliku od nekih drugih koji su Hrvatsku i Hrvate vidjeli samo kao krhotine na rubu drugih jačih država i naroda, Klaić je smatrao da Hrvate treba osnažiti, a hrvatsku povijest pratiti u kontinuitetu od doba hrvatskih vladara do njegovog vremena. Čvrsto je vjerovao da je, bez obzira na nosioce borbe za hrvatsku posebnost i državnost čija povijest je rezultat tragičnih okolnosti, ipak postojao kontinuitet koji nam omogućava da govorimo o Hrvatima i Hrvatskoj kao narodu i državi.

Klaić je bio i član JAZU-a te počasni član praškog sveučilišta, a politički stavovi bliski su mu Stranci prava te je pisao za pravaški tjednik Hrvatska lipa, a jedno je vrijeme bio i njegov urednik.

Njegovoj svestranosti može se dodati i bavljenje glazbom, koju je proučavao kao povjesničar, publicist, kritičar, ali i skladatelj i dirigent. S Vjenceslavom Novakom pokrenuo je časopis za glazbu Gusle, a njegov doprinos radu Hrvatskog glazbenog zavoda bio je toliko velik da se razdoblje od 1890. do 1928. naziva Klaićevim dobom. Reformirao je školu tako da su u njegovo vrijeme doneseni temeljni propisi škole, kojih dotad nije bilo, doveo je mnoge ugledne inozemne profesore i time podigao kvalitetu nastave te je ostavio velik trag i na povijest hrvatske glazbe.

Vjekosav Klaić preminuo je u Zagrebu 1. srpnja 1928. i pokopan je na Mirogoju.

Izvori:

  • Hrvatski biografski leksikon
  • M. Kolar Dimitrijević: Vjekoslav Klaić i njegov doprinos odgoju Hrvata, Scrinia Slavonica, Vol 8., No. 1, 2008. (hrčak.srce.hr)
  • wikipedia.org
Marijana Džalo

Marijana Džalo

Magistra edukacije povijesti i hrvatskog, osim povijesti volim glumu i njome se amaterski bavim, čitam knjige, pišem te volim istraživati Zagreb i njegovu povijesnu i kulturnu baštinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *