Vjeran Rubeša ‘Dobie’: Zagrepčanin koji je očarao Rolling Stone, Warner Music Group i Atlantis Records

Vjeran Rubeša ‘Dobie’: Zagrepčanin koji je očarao Rolling Stone, Warner Music Group i Atlantis Records

U svijetu elektroničke glazbe, pop, dance, trance, techna i srodnih žanrova glazbe van granica Hrvatske, Dobie je već dobro poznato ime. Producent, glazbenik i aranžer Vjeran Rubeša, podrijetlom iz Zagreba, poznatiji pod umjetničkim imenom Dobie (trance, pop, progressive house) te Universal Flow Band Duo (trance i techno projekt), iza sebe ima brojne suradnje s producentima i umjetnicima iz cijeloga svijeta – Bradom Goblerom, Xavierom Claytonom, Trentom, B-Menom, Jeanom Clemencom, Brutu Music i drugima, s kojima izdaje pjesme od deep house, popa, housea i trancea, a od suradnji s hrvatskim producentima, tu je suradnja s Tripplexom, a kasnije i s OverGround Machine, s kojim je nastala drum & bass pjesma Fragment čiji je spot sniman u Kutini.

Najnovija suradnja započinje početkom 2021. godine, i to s Xavierom Claytonom

Xavier Clayton kreator je mega hitova i No. 1 svjetskih billboard chartova poput World is Mine (David Guetta), Tribal Dance (2Unlimited), čije se pjesme mogu čuti u čak 4 Hollywoodska filma. Početkom lipnja objavili su Drowning, kombinaciju dancea, popa, progressive housea i EDM žanra, čiji tekst i vokal potpisuje upravo Xavier Clayton, a za glazbu koja je nastal još 2018. godine zaslužan je Vjeran Rubeša, odnosno Dobie.

U glavi sam ‘’čuo’’ afroamerički vokal, malo sjetan, mekan, tužan. Tako da je Xavier u pjesmo sjeo kao ‘’as na desetku’’, ne samo vokalno već i lirski, jer njegove ideje za tekstove su nepresušne, poručio je Dobie o suradnji koju je ovih dana recenzirao portal Stereo Stickman, koji o suradnji više donosi i kroz intervju s dvojcem zaslužnim za Drowning, koji suradnju nastavljaju i u novoj najavljenoj pjesmi Again.

U suradnji s nizozemskim producentom Brutu Music, Skinny Scotty & Queen Minerva Dobie je objavio i pjesmu Funkupa

Osnovna ideja pjesme Funkupa bila je izmiješati žanrove deep housea, housea, funka i repa, kako bi je malo ambijentalno zacrnili I dobili alternativni zvuk, a kako poručuje Dobie, vjeruje da su u tome i uspjeli, jer kako Brutu Music kaže: Yo cuz, I like work with you cause you are my cuz nigger.

Jedna od njegovih prvih uspješnica My Everything, nastala je u suradnji s poznatim nizozemskim producentom Bradom Groblerom, 2016. godine, a proglašena je jednom od pobjedničkih u EDM žanru u Nashvilleu gdje su članovi žirija između ostalih bili Rolling Stone Magazine, Warner Music Group i Atlantis Records te druga zvučna imena iz svijeta glazbe, a kasnije osvaja i prvo mjesto na Trance Chartu. Prvo mjesto na Spinnin Chartu, Trance i Main Chartu kasnije zauzima i s pjesmama Dublin Rain i Heart of glass, a na samom vrhu ljestvica našao se i s brojnim drugim pjesmama i na Beatport-u.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori