Voljenom gradu: Zabranjeni koncert Prljavog kazališta 1989. okupio više od 250.000 ljudi

Voljenom gradu: Zabranjeni koncert Prljavog kazališta 1989. okupio više od 250.000 ljudi

Godine 1988. izlazi kontroverzni album Zaustavite Zemlju, kojeg ponovno objavljuje izdavačka kuća Suzy. Jedan je od njihovih najznačajnijih albuma i sadrži kultnu skladbu Mojoj majci (Ruža Hrvatska), koju je Houra napisao povodom smrti svoje majke.

Nakon što je album objavljen krenula je glazbena turneja po Americi, Kanadi, Švicarskoj, Njemačkoj, Australiji, Austriji, Švedskoj i drugim europskim gradovima, koja su posjećivali ljudi koji su nosili hrvatske zastave. U to vrijeme iz sastav odlazi dotadašnji gitarist Marijan Brkić, a na njegovo mjesto dolazi Damir Lipošek.

Zabranjeni koncert

Turneja je svoj najveći vrhunac doživjela 17. listopada 1989. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu (tadašnji Trg Republike) koncertom Voljenom gradu (ili Zabranjeni koncert), gdje se okupilo više od 250.000 ljudi.

Tadašnja je milicija stigla 20 minuta prije koncerta kako bi isključila struju, no nije se mogla probiti kroz gužvu. Naredili su članovima benda da s pozornice izvijeste publiku da se koncert otkazuje, no bezuspješno.

Ovaj koncert označavao je početak kraja bivšeg sistema i najavio raspad SFRJ i Domovinski rat.

Jasenko Houra je s pozornice izrekao simboličnu rečenicu: Samo da vam kažem narode, neka u ova teška vremena Bog čuva i vas i nas.

Izvor:

  • FOTO: Youtube/Screenshot
  • Zagreb.info

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori