Voona Design: njezino “Srce” postalo je simbol nade i oporavka

Voona Design: njezino “Srce” postalo je simbol nade i oporavka

Ivona Martinčić dizajnerica je interijera, profesorica francuskog i engleskog, koja je nekad davno i arhitekturu kratko studirala i koja još uvijek traži svoju ulogu u svijetu i ne može prestati učiti. Pokušava slijediti pravila, ali zapravo živi u svojim oblacima. Lice je iza brenda Voona Design.

Plesti je naučila još u osnovnoj školi.

Sjećam se da sam si napravila nekoliko vesti i štucne pa potom na neko vrijeme zaboravila na pletenje. I ponovno ga otkrila prije par godina.  To mi je uvijek bio hobi i opuštanje, nisam razmišljala o biznisu.

Najviše voli istraživati i kombinirati materijale i tehnike i smišljati nešto novo. Ne voli dvaput istu stvar raditi, voli nove i neobične ideje te je zato tako oduševljeno prihvatila rad na uličnim instalacijama.

Naime, vuneno srce koje je obišlo društvene mreže nedugo nakon potresa zapravo je nastalo ovog ljeta u sklopu projekta Okolo.

To je bila jedna od street art instalacija nastalih s idejom da se pokrpaju nedostaci u gradu. Htjela sam nesavršenosti prikazati kao nešto jedinstveno, ne ružno, nego autentično i živo. Nesavršenost je prilika da se iz nje razvije nešto ljepše, slobodnije i šarenije. Sve te pukotine dio su života grada i simbol našeg odrastanja u njemu.

Od ostalih instalacija tu su vunene cigle u zidu gdje one nedostaju, drvo sa usnama umjesto lišća koje simbolizira ljepotu različitog i snagu mašte.

Pored drveta je oblak u kojem piše Everything is possible.

Osim Srca ta je instalacija najviše privlačila pažnju. Obje se nalaze na Zakmardijevim stubama, na Gornjem gradu, a Srce je u Habdelićevoj 1.

Ljudi su se puno slikali sa srcem. Našli su u njemu neko svoje značenje. Definitivno je izazvalo emociju.

Ivonino Srce kao simbol nade i oporavka

Nakon potresa u Zagrebu mnogi su pronašli i objavili fotografiju slomljenog srca. Postalo je simbol nade i oporavka.

Ja sam počela dobivati jako puno poruka. Moram priznati da sam zbog tih poruka i ja puno lakše podnijela šok nakon potresa. Jako sam se prestrašila kad se soba počela tresti, vjerojatno kao i svi u gradu. Nakon tog prvog potresa i šoka, u narednim danima, umjesto straha, razmjenjivala sam poruke pune ljubavi, zahvale i međusobne utjehe. Dogodilo bi mi se da potpuno ignoriram nekoliko kasnijih podrhtavanja jer sam se dopisivala. Tako da je i meni srce puno pomoglo.

Ivona kaže kako joj izoliranost u smislu osamljenosti nije teško pala jer je i prije radila od doma, a već par godina živi izvan centra grada i blizu šume.

Mirniji i izoliraniji život je na neki način moj odabir. Trebam mir, s periodima intenzivnog druženja i putovanja. No jedno je odabir, a potpuno je drugi osjećaj nametnuta karantena.

Ne mogu reći da sam kreativnija u ovoj situaciji jer je previše intenzivna, ali naravno da su mi odmah počele padati na pamet ideje u skladu sa situacijom. Zadnje što sam radila bile su šivane maske za prijatelje sa nacrtanim ustima ili brkovima. Da se malo nasmijemo u ovim ludim vremenima.


Teško mi pada sama ideja o ograničavanju sloboda. I putovanja. Inače ne volim granice. Svi znamo da je to privremeno, ali svejedno je zastrašujuće. Čini mi se da ćemo, kad sve završi, početi još više cijeniti slobodu u kojoj smo odrasli i u kojoj živimo, a uzimamo ju zdravo za gotovo.

Planovi za budućnost

Ivona nam je otkrila kako u Hrvatskoj postoji sve veći interes za pletenjem i radionicama pletenja te da svakako namjerava organizirati jednu u budućnosti.

Voona je krenula s jednostavnim pletenjem i izradom dekica i tapiserija, ali igrom okolnosti i skladu s njezinim interesima, skrenula je prema nekoj vrsti nekonvencionalnog izražaja koji graniči s umjetnošću, od interijerskog ukrasa pa do street art-a. To je smjer u kojem se Ivona želi razvijati.  Želi istraživati nove materijale, možda i 3D oblike.

Da može birati suradnju s nekim dizajnerom ili brandom, odabrala bi arhitektonski studio 3LHD.

Volim intervencije u prostoru. Specifične za određen prostor. Za takvu suradnju kad bih baš mogla birati odabrala bih arhtektonski studio 3LHD.
Oduševljena sam svakim njihovim projektom i njihovim suradnjama s drugim dizajnerima.
Od stranih dizajnera uzori su mi Patricia Urquiola i Marcel Wanders. U njihovom radu mi se sviđa toplina, bajkovitost, boje, predimenzionirani objekti te odmak od stvarnosti i igra.

Izvor fotografija: Ivona Martinčić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori