Žablji dan: Od dodirivanja krastače do potrage za čovječjom ribicom

Žablji dan: Od dodirivanja krastače do potrage za čovječjom ribicom

U subotu 17. travnja u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati Žablji dan. Tim se danom javnost osvješćuje o važnosti zaštite vodozemaca. U Hrvatskoj živi dvadeset vodozemaca – od žaba preko daždevnjaka do čovječje ribice. To našu zemlju svrstava u sam vrh europskih zemalja po biološkoj raznolikosti vodozemaca.

Vodozemci predstavljaju neizostavnu kariku u hranidbenim lancima i imaju važnu ulogu u zdravlju ekosustava. Iako je skupina vodozemaca tijekom evolucijske povijesti bila mnogo raznolikija, danas žive tri reda vodozemaca – bezrepci, repaši i beznošci.

O njihovoj raznolikosti i vrijednosti edukatori će posjetitelje Zoološkog vrta poučavati u subotu od 11 do 17 sati. U jednom će se edukativnom kutu prikazati čimbenici koji negativno utječu na vodozemce poput zagađenja i eksploatacije njihovih staništa. Zahvaljujući edukativno-zabavnim igrama posjetitelji će upoznati način kretanja žaba, nedaće s kojima se ti vodozemci susreću, te njihov životni ciklus.

Poseban listić djecu će potaknuti na samostalnu potragu za vodozemcima u Vrtu među kojima je čovječja ribica. Zoološki vrt grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu u kojem se može vidjeti taj čudesni endem podzemlja dinarskog krša. 

Posjetitelji će na Žablji dan moći dodirnuti krastaču. Dio je to edukacije o načinu njezina disanja. Zoološki vrt svakodnevno je otvoren od 9 do 19, a ulazak je moguć do 18 sati kada se zatvaraju blagajne.

FOTO: ZOO Zagreb PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori