Zadnje ovogodišnje izvedbe ‘Donora’ u Teatru &TD

Zadnje ovogodišnje izvedbe ‘Donora’ u Teatru &TD

Drama Donor Branka Ružića, suvremenog dramskog pisca i scenarista porijeklom iz Splita, dobila je brojne nagrade u Engleskoj, gdje autor živi i gdje je drama praizvedena 2011 god. No i bez obzira na nagrade, njena je visoka literarna vrijednost neosporna, te je zbog toga našla svoje mjesto na repertoaru Teatra &TD.

Tematika koju ova potresna dijaloška drama oslovljava univerzalna je i duboko potresna

Ona govori o ljudima koji su prošli ratna stradanja, o ljudima koje je rat obilježio i promijenio. Oni su muškarac i žena, mučitelj i žrtva.

Iako su ovi junaci bili sudionici ratnih zbivanja u Bosni, oni se mogu lako zamijeniti s stradalnicima, agresorima i žrtvama bilo kojeg rata u svijetu. Stoga, iako pozicionirana u naše prostore, ona progovara o ljudskoj patnji općenito, o patnji koja je svojstvena svakom čovjeku kojeg je dotaklo beznađe rata. Kroz tu prizmu prelamaju se složeni odnosi  dvoje junaka, dvoje tužnih ljudi koji je nekad vezala bliskost, a kasnije mučenje i koji su na svojoj koži bolno ispitali granice međusobnog pripadanja. Ljubav i mržnja u ovoj se priči isprepliću, sjećanja na prošlost mijenjaju sadašnjost, snaga i nemoć postaju zamjenjive kategorije.

Crnilo rata prelijeva se na dva života koji ga ni godinama poslije nisu uspjeli isprati, trajno ukopani u odnos mučitelja i žrtve, usprkos činjenici da su nekada postojali i u brojnim drugim odnosima. Suočeni s nezamislivim tragedijama i okrutnostima života u ratnom logoru to dvoje junaka trajno ispituju granice vlastite izdržljivosti, žrtva propituje koju količinu patnje može trajno podnositi, a mučitelj svoje mehanizme potiskivanja i prisustvo vlastite savjesti.

Sljedeće izvedbe možete pogledati 4.12. u 20 sati i 5.12. u 20 sati.

Ulaznice su dostupne na blagajni &TD-a svakim danom (osim nedjelje) od 11 do 13 sati te 2 sata prije predstave, na platformi ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori