Zagrebačka premijera dokumentarca: ‘Da je meni ono što mi nije’

Zagrebačka premijera dokumentarca: ‘Da je meni ono što mi nije’

Višnja Skorin autorica je dokumentarca Da je meni ono što mi nije. Višnja je diplomirala montažu na Akademiji dramskih umjetnosti te je prva iskustva stekla, kako sama kaže montirajući po cijeloj bivšoj Jugi, a kasnije je radila kao scenaristica i redateljica na HRT-u. Ujedno je suosnivačica  produkcije kuće za animirane filmove 3D2D Animatori.

Autorica filma Višnja Skorin (Izvor: Višnja Skorin Facebook)

Sandrina potraga za srećom

Višnjin film sniman je četiri godine i prati Sandru Jurak i njezinu osobnu potragu za srećom. Sandra je u pedesetim i živi u vremenu u kojem je mladost važnija od iskustva i koje prisiljava ljude da se osjećaju starijim negoli što jesu.

Sandrina priča bi bila drugačija da je ona jedno 20 godina mlađa i u tom slučaju ne bi bila ni po čemu čudna. Višnjin dokumentarac svjedoči o jednom neizvjesnom putovanju koje će imati svoju skoru zagrebačku premijeru na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Androgena Sandre Jurak (Izvor: Youtube)

Film koji postavlja brojna pitanja

Ovaj film postavlja brojna pitanja poput onih: Je li uspjeh rezerviran samo za mlade? Da li ljudi u srednjim i starijim godinama imaju ili nemaju pravo na svoje snove? Je li za uspjeh važno imati odgovarajuću liniju i lice bez bora? Što je zapravo uspjeh?  

Priča prati Sandru do ulaska u reality show, na koji se prijavila na nagovor nećakinje. U žiriju su glavnu protagonisticu dočekali njezini bivši suradnici Vlado Kalember, Tonči Huljić i Lana Klingor uz voditeljicu Sanju Doležal.

Sandra Jurak (Izvor: screenshot iz spota Da je meni Youtube)


Glavna protagonistica je Sandra Jurak koja je oduvijek za život zarađivala radeći više poslova odjednom te je svojevremeno radila kao prateći vokal niza domaćih i regionalnih zvijezda, zatim kao montažerka i realizatorica u sportskoj redakciji HRT-a, ali je za život zarađivala i kao osobna asistentica poznatih.

U jednom trenutku ostala je bez svojih poslova te se našla u teškoj životnih situaciji zbog koje se morala vratiti u majčin stan kojega je napustila prije 30 godina, i što je još teže, raditi sve ono što drugi ne žele. Pritisnuta egzistencijalnim problemima Sandra radi ponovno više poslova, no sada je raspon tih poslova vrlo svakodnevan, barem u hrvatskim prilikama, i kreće se od čišćenja do njegovanja starijih osoba. Međutim, takva situacija Sandru ne sprečava da sanja svoje snove o uspjehu i slavu.

Filmska ekipa (Izvor: 3D2D Animacija Facebook)

Programska shema 

Film je imao svoju premijeru na Sarajevo Film Festivalu gdje je ušao među pet najboljih filmova prema glasovima publike, te je otvorio i prošlogodišnji Liburnia Film Festival u Opatiji.

Nakon Ljetne pozornice Tuškanac film će biti na programu zagrebačkog Dokukina KIC, 4. i 5. srpnja, a tijekom ljeta moći će se pogledati i u drugim kinima diljem Hrvatske.  

Sarajevo Film Festival (Izvor: 3D2D Animatori Facebook)

Hoće li Sandra uspjeti naći svoju sreću i ako da hoće li to biti sreća o kojoj je sanjala ili neka druga, pitanja su koja ostaju do daljnjeg otvorena, na nama je da odlučimo želimo li zaviriti u Višnjin prikaz Sandrinog putovanja.

  • Izvor informacija:
  • Ljetna pozornica Tuškanac, Detalji programa: ‘Da je meni ono što mi nije‘, 2020.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori