Zagrebačka publika moći će na velikom platnu kina Tuškanac pogledati retrospektivu Alejandra Gonzáleza Iñárritua

Zagrebačka publika moći će na velikom platnu kina Tuškanac pogledati retrospektivu Alejandra Gonzáleza Iñárritua

Zagrebačka publika od ponedjeljka 25. do subote 30. listopada moći će na velikom platnu kina Tuškanac pogledati retrospektivu meksičkog autora, redatelja, scenarista i producenta Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Program otvara njegov prvi međunarodno zapaženi film Pasja ljubav (2000), a slijede nagrađivani Birdman (2014), Povratnik (2015), Babel (2006), Biutiful (2010) i 21 gram (2003).

Retrospektivom Svijet slučajnosti Alejandra Gonzáleza Iñárritua kino Tuškanac donosi šest filmova ovog značajnog meksičkog autora. Program započinje u ponedjeljak filmom Pasja ljubav (2000). Iñárrituov prvi dugometražni igrani film ostvaren je u suradnji s Guillermom Arriagom zaslužnim za briljantan scenarij. Film je zasnovan na tri paralelna fabularna niza povezana motivima pasa i vjernosti odnosno nevjere te fatalnim momentom slučajnosti. Zahvaljujući uspjehu filma svoje svjetske karijere pokrenuli su Iñárritu i Arriaga, ali i glumac Gael García Bernal. 

U utorak slijedi Oscarima nagrađen Birdman (2014) kojim se Iñarritu vratio u okrilje američke kinematografije i polučio najveći uspjeh dotadašnje karijere. Film žanrovski skladno miješa elemente drame i (crne) komedije, garnirajući ih preljevom nadrealnog. Riječ je o fascinantnoj cjelini s virtuozno fluidnom, tehnički ekstremno zahtjevnom režijom (velik dio zasluga ide briljantnom snimatelju Emanuelu Lubezkom) i izuzetno intrigantnom pričom s nizom potentnih likova ostvarenih sjajnim glumačkim izvedbama (Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone).

Povratnik (2015), na rasporedu u srijedu, daleko je najskuplji Iñarrituov projekt koji plijeni izvanredno uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja i naturalističkim pristupom te maestralnom izvedbom Leonarda DiCaprija. Povratnik je DiCapriju osigurao prvog Oscara za glavnu mušku ulogu, Iñarrituu drugog za najbolju režiju, a direktor fotografije Emmanuel Lubezki je osvojio svog trećeg zaredom (nakon Gravitacije i Birdmana) za najbolju fotografiju, što nikad prije nijednom snimatelju nije uspjelo.

Treća i posljednja autorska suradnja Iñarritua i scenarista Guillerma Arriage bio je Babel (2006), s njihovom dotad narativno najsloženijom strukturom, sastavljenom od čak četiri međusobno prepletene priče. Publika će film moći pogledati u četvrtak, a već i sam naslov upućuje na biblijsku Babilonsku kulu s pomiješanim jezicima i nemogućnošću komunikacije, o čemu film zapravo i govori, izmještajući pouku u suvremeni globalni svjetski kontekst. Babel je, između ostalog, dobio Zlatni globus za najbolji film te nagradu za režiju u Cannesu.

Psihološka drama Biutiful (2010) s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi Iñarritov je prvi potpuno samostalni autorski projekt nakon prekida suradnje s Arriagom. Najveći otklon u odnosu na dotadašnje radove s Arriagom Iñarritu je polučio odustajanjem od složene naracije s više fabularnih nizova, odlučivši se za integralnu linearnu priču što je bio gotovo manifestni čin autorske emancipacije. Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je Bardem dobio nagradu za najboljeg glumca. Na programu kina Tuškanac će se Biutiful naći u petak.

Retrospektiva završava u subotu nagrađivanom dramom 21 gram (2003). Iñarritu i Arriage kreirali su pripovjednu cjelinu od tri zasebne priče čije protagoniste povezuje kobna prometna nesreća. Za razliku od Pasje ljubavi, u ovom filmu je narativno-dramaturška koncepcija puno radikalnija te zahtjeva od gledatelja znatan angažman u sklapanju priče. Rezultat je djelo kojim su pokazali da njihova kreativna lucidnost i uspjeh koji su ostvarili prvijencem nije plod slučajnosti, nego da je riječ o ambicioznim autorima sklonima traganju za proširenjem svojih autorsko-izvedbenih granica.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori