Zagrebački MUO i francuski Muzej stripa: Izložba ‘Moda i strip’

Zagrebački MUO i francuski Muzej stripa: Izložba ‘Moda i strip’

U petak, 11. veljače 2021.,  Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavili su otvorenje atraktivne i jedinstvene izložbe Moda i strip koja je u zagrebački MUO stigla iz francuskog Muzeja stripa iz centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image.

Izložba se otvara 21. veljače povodom stote obljetnice osnutka Francuskog instituta u Hrvatskoj, a javnost će ju moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka 2021.

Muzejski predmeti koji će biti prezentirani na izložbi
Izvor: MUO/ Press/ Izložba “Moda i strip”

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa. Izložba „”Moda i strip”“ produkcija je Muzeja stripa u Angoulêmeu, koji ima bogatu kolekciju od preko 14 000  originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ova izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi.

Intrigantan odnos mode i stripa

Iz Muzeja stripa u Angoulêmeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta.

 Među istaknutijim izlošcima domaća će publika moći vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Na izložbi će, između ostalog, biti prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya među kojima se ističe strip na kojem Mali Nemo iz serije Little Nemo in Slumberland prvi put ljubi princezu Slumberlanda, zatim nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu, Zločesta Lulu) jedinog stripa kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent.

Posebno atraktivan jest i grafički roman Jeune Fille en Dior (Dargaud, 2013.), poznate crtačice Annie Goetzinger koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine.

Među izlošcima bit će prikazani i odjevni predmeti sa apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava sa uzorkom super junaka Marvel Comicsa,  kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenesice Vans SKS “Charlie Brown” autora Charles Schulza i dr.

tenesice Vans SKS “Charlie Brown” autora Charles Schulza
Izvor: MUO/ Press/ Izložba “Moda i strip”

Remek djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip Bringing Up Father i njegovi glavni likovi “Maggie i Jiggs”, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

Maggie i Jiggs u hotelskoj sobi (Strip Bringing Up Father), autor crteža: George McManus
Izvor: Wikimedia

Obljetnica Francuskog instituta u Hrvatskoj

Prije točno stotinu godina, 21. veljače 1921. godine skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila se na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu, “Francuski institut”, u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

Stota obljetnica svečano će se obilježavati tijekom cijele 2021. godine iznimno raznolikim programom nastalim u partnerstvu s hrvatskim kulturnim ustanovama. To će ujedno biti prigoda da se pokažu bogatstvo i aktualnost kulturne veze između Hrvatske i Francuske, ali i vrijednosti otvorenosti i solidarnosti koje su joj temelj i koje su osobito značajne u sadašnjem kontekstu, obilježenom posljedicama svjetske pandemije i potresa koji su pogodili Hrvatsku.

#FrancuskiInstitutod1921 #IFCroatiedepuis1921

Izvori:

Magdalena Kuleš

Završila sam diplomski studij informacijskih znanosti, smjer arhivistika i informatologija. Zaljubljenica sam u francuski jezik i kulturu, vintage i putovanja. U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem, čitam knjige, posjećujem kino i kazalište.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori