Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini: Podsjetnik na davni, romantični Zagreb

Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini: Podsjetnik na davni, romantični Zagreb

Na Ljetnoj pozornici Opatovina do 5. rujna traje 35. izdanje zagrebačkog histrionskog ljeta. Na programu je predstava Mačak u vreći Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara.

Preteča vodvilja, drame apsurdna i nadrealizma

Georges Feydeau autor je niza vodviljskih komedija koje su nasmijavale i zabavljale mondenu francusku publiku na prijelazu iz devetnaestoga u dvadeseto stoljeće. Legendarna francuska liberalnost, ali i sposobnost za autoironiju zrcale se u njegovim farsama u kojima se ljudske mušice, bezazleni poroci i sitne gramzljivosti koriste za vrhunski zapletene fabule u kojima jedna zabuna vodi do druge dok autor svim likovima ne izmakne tepih pod nogama. Zbog perolakog pristupa psihologiji likova, desetljećima je omalovažavan kao površan zabavljač, ali je istodobno zbog vještine u gradnji zamršenih zapleta i urnebesnih dramskih situacija, prepoznat i kao preteča vodvilja, drame apsurdna i nadrealizma.

🤓😁 Nemojte se skrivati, objavite fotke s ljeta na Opatovini i stavite #macakuvreci #ljetonaopatovini #histrioni i…

Objavljuje Glumačka Družina HistrionUtorak, 28. srpnja 2020.

Feydeauovi likovi preneseni su iz pariškog salona na zagrebačku Opatovinu

Glumci su u njegovim komadima oduvijek voljeli igrati, a gledatelji ih gledati. Mačak u vreći jedna je od njegovih izvođenijih komedija pa je poslužila kao idealan predložak za histrionski povratak u međuratni Zagreb, kada se naš grad razvija punom parom i živim punim plućima, ne zaostajući mnogo za europskim metropolama. Feydeauovi likovi su se stoga našli preneseni iz pariškog salona na zagrebačku Opatovinu, gdje bogati industrijalac Štaub želi kupiti tenora kako bi ucijenio HNK i natjerao ga da praizvede operu njegove kćeri.

Kako to već u Feydeaua biva, niz sitnih previda i slučajnosti dovest će na njegov prag mladog Splićanina, za kojeg će Štaub pretpostaviti da je tenor, a zapravo je riječ o sinu njegova prijatelja Roje, koji se bavi trgovinom pršutom i koji ne zna pjevati ni za živu glavu. Mladić se pritom odmah zaljubljuje u jednu od nazočnih dama i od tog trenutka počet će se zaplitati sve dalje u mrežu nesporazuma i pogrešnih pretpostavki, u škripcu između tri žene, ljubavi i posla, Splita i Zagreba. Gledatelje će ova predstava zasigurno nasmijati i zabaviti, ali i podsjetiti na jedan davni, romantični Zagreb.

Više informacija saznajte na Web stranici.

FOTO: Facebook

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori