fbpx

Zagrebačko kazalište mladih sezonu simbolički zatvara predstavom ‘Eichmann u Jeruzalemu’

Zagrebačko kazalište mladih sezonu simbolički zatvara predstavom ‘Eichmann u Jeruzalemu’

Eichmann u Jeruzalemu egzemplarna je predstava za onu vrstu sinergijskog učinka obrazovanja i umjetnosti koja stvara osviještene i slobodnomisleće mlade ljude sposobne za stvaranje analogija i kritičko promišljanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Iako je pred nama još jedna premijera i to predstave Monovid-19, nastale za pandemije i karantene, Zagrebačko kazalište mladih sezonu simbolički zatvara predstavom Eichmann u Jeruzalemu u režiji Jerneja Lorencija, koju su mnogi kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini.

 U predstavi glume sve redom istaknuti glumci ZKM-a: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.

Sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije i psihologije

Ta emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hanne Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama, a premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi nego i istodobna revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Njezin je sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih. 

Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Veseli nas da je ministrica znanosti o obrazovanja Blaženka Divjak prepoznala naše napore te da će i sama doći na posljednju izvedbu Eichmanna u Jeruzalemu 18. lipnja kako bi poduprla ZKM u nastojanju da upozori da je kazališna umjetnost oduvijek važan dio obrazovnog procesa i nastavnih kurikula, a što svjedoči i repertoar ZKM-a koji je od osnutka kazališta posvećen potrebama i interesima djece i mladih.

Navika odlaska u kazalište razvija se od najmlađih dana

Predstava je iznimno važna kao testament teškog vremena koje se opetovano ponavlja, na mnoge načine i danas, te smo ju u ZKM-u izabrali za simbolički kraj sezone kako bismo uputili na snagu koju kazalište ima u odnosu prema zbilji.

Razumijevanje analogija između umjetnosti i stvarnosti te navika odlaska u kazalište razvija se od najmlađih dana i uglavnom unutar obrazovnih ustanova, a nastava iz umjetnosti tek je dio tog procesa, dok se stvaranje ukupnog odnosa prema kulturi treba događati unutar šireg konteksta građanskog odgoja, koji još nije zaživio u hrvatskim školama.

FOTO: zekaem.hr

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori