Zagrebačko kino Tuškanac organizira retrospektivu Jeffa Nicholsa

Zagrebačko kino Tuškanac organizira retrospektivu Jeffa Nicholsa

Od petka do nedjelje zagrebačko kino Tuškanac organizira retrospektivu Jeffa Nicholsa, jednog od vodećih autora američke nezavisne kinematografije 21. stoljeća. Pozornost je privukao već svojim debitantskim filmom Oružje i ljudi, a kao autor se afirmirao izvanrednim psihološkim trilerom U zaklon. Naslovnu ulogu u filmu Mud napisao je za Matthewa McConaugheyja, a zahvaljujući uglednom britanskom glumcu Colinu Firthu je režirao i povijesnu dramu Loving koja govori o slučaju stvarnog bračnog para.

Program filmova Jeffa Nicholsa u petak, 3. lipnja otvara izvrsni psihološki triler U zaklon (2011) kojim je postigao afirmaciju kao autor. Priča filma prati obiteljskog čovjeka koji, pogonjen strahom i apokaliptičnim vizijama, počne u dvorištu graditi sklonište, istodobno se bojeći da možda boluje od paranoidne shizofrenije… Jedan od najistaknutijih filmova novije američke nezavisne kinematografije premijerno je prikazan i nagrađen u Cannesu, a na festivalu u Torontu je nagrađen glumački par Michael Shannon – Jessica Chastain (danas već suvremeni glumački klasici, ali onda još relativno pri počecima svojih sjajnih karijera, osobito ona).

Nicholsov debitantski film, triler-drama Oružje i ljudi (2007) je na rasporedu u subotu. Scenarij je napisao imajući za glavnu ulogu na umu upravo Michaela Shannona, glumca koji se specijalizirao za uloge psihički ozbiljno pomaknutih likova. Ovim filmom je započela njihova buduća plodna suradnja – Shannon se pojavio u svim Nicholsovim filmovima, od čega je u tri imao glavne uloge. Kritika je film dobro primila, posebno ističući talentiranu glumačku ekipu, a neki kritičari stavili su ga i na svoje godišnje liste najboljih filmova, među njima i slavni Roger Ebert. Na bečkom Viennaleu film je dobio nagradu međunarodne kritičarske federacije FIPRESCI.

Publika će u subotu moći pogledati i Loving (2016), povijesnu dramu temeljenu na stvarnoj priči o bračnom paru Richardu i Mildred Loving koji su znameniti u povijesti pokreta za građanska prava u SAD-u po tome što su svoj slučaj doveli do Vrhovnog suda koji je 1967., gotovo 10 godina nakon što su se vjenčali, presudio da je zakon o zabrani međurasnih parova protuustavan. Time je srušen dotični zakon u državi Virginiji, ali i srodni, sramotno rasistički zakoni koji su u to doba bili na snazi u još 15-ak američkih saveznih država. U filmu su glavne uloge odigrali Joel Edgerton i Ruth Negga, a premijeru je imao u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je dočekan ovacijama.

Zadnji film Jeffa Nicholsa kino Tuškanac će prikazati u nedjelju, a radi se o sjajnoj drami Mud (2012). Nichols je scenarij napisao imajući na umu za naslovnu ulogu upravo Matthewa McConaugheyja. Glavni orijentir bile su priče i romani Marka Twaina, odnosno motiv prijateljstva dvojice ranotinejdžerskih dječaka kakvi su bili Tom Sawyer i Huckleberry Finn. Film je sniman na stvarnim lokacijama u saveznoj državi Arkansasu gdje je Nichols rođen. Premijera je održana u glavnom programu festivala u Cannesu gdje je film dočekan s ovacijama, a potom je prikazan i na Sundanceu. 

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori