Zakoračili smo u Crošaru, trgovinu tradicionalnim proizvodima u srcu Zagreba, a poduzetnička priča mladog tima koji stoji iza ovog brenda nas je oduševila

Zakoračili smo u Crošaru, trgovinu tradicionalnim proizvodima u srcu Zagreba, a poduzetnička priča mladog tima koji stoji iza ovog brenda nas je oduševila

Crošara – kada tradicija sretne moderno ruho. Tako bih najbolje mogla opisati trgovinu tradicionalnim proizvodima smještenu u samom srcu Zagreba, na adresi Radićeva 17. Rekla bih da će vas veliki i šareni izlog već na prvi mah natjerati da zakoračite unutra, no prije da će to biti vaš nos koji će u mirisima jedne od najprometnijih zagrebačkih šetačkih ulica zasigurno raspoznati miris sira s tragovima bijelog tartufa te opojne mirise limuna i lavande za koje će se ispostaviti da dolaze od prirodnih, nježnih sapuna iz srca Dalmacije. Ulaskom u Crošaru, ušli smo u najbolje od hrvatskih tradicionalnih proizvoda na jednom mjestu, a cijelu priču o samoj trgovini, otkrila nam je Martina.

Martina, prije svega, kako si na ovaj vrući ljetni dan? Čini mi se da Crošara neumorno radi i u špici sezone?

Vrlo dobro, hvala na pitanju. Istina je da Crošara radi punom parom, a dodatno nas motivira što turisti prepoznaju kvalitetu i vrijednost hrvatskih proizvoda.

Ispričaj nam, molim te, kako je i kada započela tvoja poduzetnička priča?

Gotovo cijeli svoj život živim u Zagrebu i s vremenom sam shvatila da u centru grada nedostaje trgovina s autentičnim i domaćim hrvatskim proizvodima, onime po čemu se najviše ističemo i po čemu smo najpoznatiji. Ideja je došla puno ranije nego što smo je uspjeli realizirati, jer smo bili u potrazi za prigodnom lokacijom koja bi se nalazila u samom srcu grada.

Mogu li danas svi biti poduzetnici?

Uf, teško je reći. Vjerujem da da, iako se mnogo toga mora posložiti kako bi neka priča uspjela.

Što u našem sustavu najviše usporava poduzetnike na njihovom putu?

Za početak rekla bih da je birokracija i hodanje sa šaltera na šalter prvi problem s kojim se poduzetnik susreće. Tu su naravno i veliki nameti u obliku poreza i davanja te generalno mislim da ne postoji neka pozitivna poduzetnička atmosfera već te od starta svi pokušavaju demotivirati.

Koje su tri osobine uspješnog poduzetnika?

Kreativnost, upornost i snalažljivost.

Kada je službeno Crošara otvorila svoja vrata u Radićevoj 17?

U lipnju 2021.

Možeš li nam predstaviti Crošara tim? Koliko vas je u timu i tko je za što zadužen?

Naš se se tim sastoji od 6 vrhunskih pojedinaca, a međusobno se skladno nadopunjujemo. Neki su zaduženi za nabavu, neki za PR dok su drugi odlični prodavači koji uvijek stoje na usluzi našim kupcima.

U svojoj ponudi imate autentične, tradicionalne i nagrađivane hrvatske proizvode, poput recimo Karlić tartufa, Aura domaćih rakija, džemova i čokolada, Brist maslinova ulja, Vilma slastica i slično. Kako se odlučite na suradnju s konkretnim proizvođačima? Što konkretan proizvod mora imati kako bi se našao na policama Crošare?

Kad je poslovanje u pitanju imam visoke kriterije i vrlo sam izbirljiva. Osobno sam sa suprugom obilazila sve te lokacije i tražile proizvode koje bismo svrstali na police Crošare. Bitno nam je da su proizvodi provjereno kvalitetni, nekomercijalizirani i tradicionalni, s originalnom pričom koja ih krasi. To je dakako dugotrajan proces koji još uvijek traje, jer i dalje na mjesečnoj bazi upotpunjujemo našu ponudu s novootkrivenim proizvodima.

Crošara nudi i degustaciju prije same kupovine. Što se sve u vašem dućanu može degustirati?

Naša trgovina funkcionira na principu da sve što imamo u ponudi se može i besplatno degustirati jer je to jedini način na koji kupac može biti siguran da je to baš pravi proizvod za njega. Jako nas veseli kada vidimo nasmješena i zadovoljna lica kupaca.

Za čime su ludi Zagrepčani, a za čime ljudi iz drugih hrvatskih krajeva?

Zagrepčani preferiraju likere i maslinova ulja, dok ostali uglavnom posežu za vrhunskom buteljom vina i premium čokoladom.

Za čime su ludi stranci?

Stranci vole hrvatske rakije te uživaju u degustaciji istih. Tartufi ih svaki put iznova oduševe kao i rapska torta, a najviše su iznenađeni bučinim uljem.

Što vam posebno dobro prolazi, čega nestane s polica u roku keks?

Aurin teranino, domaće nagrađivani ginovi, također proizvodi od lavande i kozmetika.

Postoji li nešto što vam gosti traže, a da još uvijek nemate u ponudi?

Uglavnom su zadovoljni postojećom ponudom na policama i ne znaju što bi prije ponijeli kući.

Što biste sve voljeli imati u ponudi?

Za sada smo ostvarili suradnju sa svima s kojima smo to željeli, ali uvijek smo u potrazi za novim i neotkrivenim hrvatskim blagom – malim OPGovima.

Planirate li otvarati poslovnice u još nekim gradovima Hrvatske?

Za sada smo samo bazirani na Zagreb, ali ako se ukaže prilika i u nekom drugom gradu, zašto ne.

Koji je tebi osobno omiljeni proizvod iz trgovine?

Više toga, veliki sam ljubitelj tartufa tako da se to uvijek nalazi u mojem kućanstvu. Uživam i u dobroj kapljici vina, a od kozmetike bi svakako izdvojila i spužve iz jadranskog mora.

Što ti je najuzbudljivije u poslu kojim se baviš?

Komunikacija i rad s ljudima i svakodnevni izazovi s kojima se susrećem.

Postoji li nešto zbog čega si zažalila?

Volim na svijet gledati optimistično, a ako i dođe do loših situacija iz njih izvučem samo najbolje.

Što bi volljela da si znala prije nego što si se počela baviti ovim poslom?

Dobro je da ne znamo sve na početku, jer kada bismo bili svjesni svih prepreka koje nas čekaju, odustali bi u samom startu. Ovako sve izazove rješavamo u hodu.

Čime se baviš kada se ne baviš Crošarom? Ili takvo nešto ne postoji?

Obitelj je uvijek na prvom mjestu, ali sam sretna da imam divnog supruga s kojim se odlično slažem i nadopunjujem, jer je uz troje malene dječice izazovno voditi posao i obitelj, a da sve skladno funkcionira.

Omiljeno mjesto u Zagrebu, osim Radićeve 17?

Maksimir i šetnja prirodom.

Što reći za sam kraj, nego – svratite i vi u Radićevu 17!

FOTO: Crošara/BZG

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori