Započela radionica Čitanje Krleže u Hrvatskom narodnom kazalištu

Započela radionica Čitanje Krleže u Hrvatskom narodnom kazalištu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ove jeseni otvorilo je svoje dvorane za pokuse te je pozvalo gledateljice i gledatelje na radionicu Čitanje Krleže. Održan je prvi radionički susret kojim je zagrebački HNK zakoračio u novi projekt kojim podsjećamo zašto je čitanje Miroslava Krleže esencijalno za našu kulturu.

U Dramskoj pokusnoj dvorani, u kojoj i inače čitaćim probama započinje svaki dramski proces našeg kazališta, započeli smo čitanje Krležinog Kraljeva i uronili u svijet njegovog fascinantnog sajmišnog panoptikuma. Od trenutaka kada je Krleža napisao ovu ekspresionističko remek djelo prošlo je više od sto godina, ali naše su polaznice već u prvim recima njegovih didaskalija nepogrešive prepoznale suvremenost i svevremenost ovog barda hrvatske književnosti, rekla je dramaturginja Jelena Kovačić koja zajedno s ravnateljem Drame Ivicom Buljanom moderira cijelim projektom.

Istraživanje što nam Krležino Kraljevo znači danas, kako mu pristupiti, koji su mu izvedbeni potencijali, te gdje u našoj svakodnevici prepoznajemo njegovu buku i bijes, trajat će šest tjedana.

 Veselimo se sljedećem susretu na kojem nam se pridružuju i glumci ansambla Drame, te na kojem nastavljamo istraživati zašto je Krležu toliko važno čitati i danas.

Jelena Kovačić

FOTO: Beli Zagreb Grad

Ivana Kovačević

Studentica latinskog jezika i filozofije iz Zagreba. U slobodno vrijeme bavim se plesom i volim provoditi vrijeme u prirodi s prijateljima.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori