fbpx

Započelo je povremeno eksperimentalno emitiranje 2. programa Televizije Zagreb

Započelo je povremeno eksperimentalno emitiranje 2. programa Televizije Zagreb

Dana 15. svibnja 1956., na 30. obljetnicu emitiranja programa Radija Zagreb u Tomislavovu domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe. 

Izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma na južnoj obali Save 7. rujna 1956. počelo je emitiranje Televizije Zagreb.

Istraživanja su pokazala da je Drugi program bio, u to vrijeme, najradije gledani dio programa RTZ-a

Povremeno eksperimentalno emitiranje 2. programa Televizije Zagreb počelo je 27.8. 1972. Također se postupno eksperimentira s programom u boji, a tih se godina ozbiljno razmišlja i o sjedinjavanju pogona na jednoj lokaciji jer su u to vrijeme redakcije i pogoni raštrkani na više od 20 mjesta po cijelome Zagrebu, tako da gradnja Doma Radiotelevizije na Prisavlju počinje polaganjem temeljnog kamena 2.4. 1975. 

Povijest drugoga TV kanala seže u drugu polovicu 1960-ih, kao službeni početak TVZ2 uzima se 29. 11. 1972., kad je započelo emitiranje dnevnoga domaćeg programa od 20:00 do 23:00, koji se u programskom rasporedu do 17. 02. 1973. nazivao eksperimentalnim. Od 1975. postupno se prelazi na emitiranje programa u boji.

Osim vlastite proizvodnje, uglavnom informativnih emisija sa stalnim terminima, dio programa preuzimao se od drugih TV kuća iz sustava JRT-a (TV Beograd, TV Ljubljana, TV Sarajevo), ali i susjednih zemalja (RAI, ORF). Nakon godinu dana počinje učestalo emitiranje dokumentarnih filmova, pa se Drugi program doživljavao kao dokumentarni. Sedamdesete su donijele i sve veće zanimanje gledatelja za kvizove, zabavu, filmove i sportske emisije. Istraživanja su pokazala da je Drugi program bio, u to vrijeme, najradije gledani dio programa RTZ-a.

Izvori:

Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *