Žarko Kovačević(S.A.R.S.): Najlepši momenti na koncertima su upravo oni kada publika sa nama peva kao jedno

Žarko Kovačević(S.A.R.S.): Najlepši momenti na koncertima su upravo oni kada publika sa nama peva kao jedno

Grupa S.A.R.S. ponovo se vraća u Zagreb! Gledat ćemo ih i slušati ispred paviljona 15 Zagrebačkog velesajma. Ovo je ujedno i njihov najveći koncert od legendarnog dvodnevnog nastupa u Domu sportova 2016. godine. Podsjetimo, bend je uz pomoć zagrebačke publike tada snimio i svoj live album Mir i ljubav (Live @Dom sportova). S obzirom na to da se kod nas uvijek rado vraćaju, ovaj koncert obećaje još jedan poseban doživljaj za sve koji budu pod nebom Zagrebačkog velesajma ovu subotu. Povodom navedenog koncerta razgovarali smo sa Žarkom Kovačevićem, frontmenom benda. 

Sudeći po velikom odazivu publike na vašim koncertima u Zagrebu, kod nas ste uvijek rado viđen gost. Raduje li vas što ste, u ovim pandemijskim vremenima kad se ništa ne može planirati, uspjeli organizirati koncert 25.9.?

Dugo smo planirali koncert u Zagrebu, međutim korona nas je nažalost poslednjih godinu i po dana sprečavala da ga održimo. Drago mi je da su se konačno stekli uslovi da se održi koncert i nadam se da je to znak da čitava situacija sa koronom ostaje iza nas. 

Vaša pjesma Može i drugačije mi je u određenim situacijama života puno značila. Pjesma naravno govori o tome da se manemo svađa i nerviranja dok je meni oduvijek bila pjesma-oružje kojom bih oštrio zube i prijetio životu. 🙂 Je li vam drago da publika pjesme doživljava i interpretira na svoj način ili bi voljeli da se pjesma shvati onako kako je to pjesnik i mislio?

Mislim da pesma sama treba da komunicira sa slušaocem i da autor ne treba da objašnjava šta je hteo pesmom da kaže. Svako doživljava pesmu na svoj način i to je lepota muzike i umetnosti uopšte.

Za bendove Hrvatske i bendove Srbije granice između te dvije države ne postoje. Bendovi su raširenih ruku dočekani na obje strane pa se pitam, a evo pitam i vas, šta mislite gdje nastaje (ako uopće postoji) ta tenzija o kojoj nas uvijek bombardiraju neki, nazovimo ih tako, dušebrižnici naše sigurnosti od vas, nas, ovih, onih?

Tenzije postoje, jer je lakše trovati ljude takvim pričama koje skreću pažnju sa realnih problema i nesposobnosti sistema da iste rešava. Iako su te tenzije uvek prisutne, nikada nismo imali problem u Hrvatskoj, jer na naše koncerte dolaze ljudi koji vide iza tih lažnih paravana i svesni su da su to samo šuplje priče.

Ne možemo pričati s vama, a ne dotaknuti se Buđavog leba. 🙂 To je jedna od pjesama koje meni ne mogu dosaditi. Je li vama s vremenom postala jedna od onih pjesama koje bi rado preskočili da možete, kao što se zna dogoditi bendovima s ogromnim hitovima u repertoaru?

Naprotiv, pesme poput Buđavog lepca su neizostavne na našem repertoaru i za sad nemamo osećaj da nam je neka od pesma dosadila da je izvodimo. Najlepši momenti na koncertima su upravo oni kada publika sa nama peva kao jedno, a to se redovno dešava na Buđavom lepcu.

Tu i tamo naiđem na komentare i mišljenja da je S.A.R.S. malo smekšao izbacivanjem ljubavnih pjesama. Gledajući stranu glazbu čije su pjesme 90% ljubavne tematike, pa čak i pjesme nekih tvrdih bendova, mislite li da regionalno i dalje imamo problem s pokazivanjem osjećaja i prihvaćanjem emotivne strane, pogotovo kod muške populacije?

Nikada nismo obraćali pažnju na komentare i ukus publike, već radimo onako kako osećamo. Muziku stvaramo pre svega da bi sebi dali oduška, izbacujući iz sebe misli koje nas tište. Da li će neko doživeti iskrene reči, kao mekane ili ne, nisu teme kojima kojima se bavimo.  

Na novom spotu za pjesmu Gluva glume gluhonijeme osobe, odnosno osobe s posebnim potrebama. Možete li nam reći kako je izgledala ta suradnja?

Stupili smo u kontakt putem mejla sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda i ekipa koja je zaposlena tamo je prihvatila naš predlog saradnje i maksimalno nam je izašla u susret oko snimanja spota. Bilo je zanimljivo iskustvo upoznati celu ekipu koja je učestvovala u spotu, popričati sa njima, shvatiti sa kakvim problemima se suočavaju, naučiti koju reč na znakovnom jeziku i pre svega napraviti taj neobičan spoj koji je pesmi dao novu dimenziju. 

Može li publika u Zagrebu, osim aktualne pjesme Gluva, očekivati i još neku premijeru s nadolazećeg albuma?

Naravno! Za publiku u Zagrebu smo pripremili i pretpremijerno izvođenje našeg sledećeg singla Hej kafano, koji ćemo uskoro pustiti u etar.

Par brzopoteznih za kraj:

Najveći strah koji imate? Trenutno najviše strahujem kako će se situacija sa koronom razvijati u narednom periodu.

Pjesma koja vam je trenutno na reapetu? Jacob Collier – The sun is in your eyes

Domaći izvođač kojeg bi preporučili? Ukoliko pod domaćim podrazumevate regionalne bendove, preporučujem mladi i ambiciozni pančevački dvojac Buč Kesidi koji ćete uskoro imati priliku da slušate uživo u Zagrebu.

Najdraža stvar u Zagrebu? Dopada mi se duh Zagreba, arhitektura, parkovi, Jarun, Sljeme… 

Što je gore: doživjeti neuspjeh ili nikad ne pokušati? Ovo drugo… Neuspeh je sastavni deo života i bitno je da ga doživimo kao lekciju koja nam pomaže da napredujemo, a ne kao obeshrabrenje. 

Poruka za publiku 25.9.? Dođite na velesajam da zajedno plešemo, pevamo i iz sebe izbacimo svu negativnu energiju koja nam se nataložila u prethodne dve godine. Vidimo se!

Naslovna foto: Kristina Josić

Mateo Nikše

Krivi pravnik, polovni buntovnik i nepopravljivi utopist. Volim prirodu, životinje, dobru glazbu, filmove/serije(po mogućnosti dokumentarne). Gitarist sam benda Talvi Tuuli, tekstopisac i audio inženjer.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori