Zavirite u kutije s uspomenama i donesite stare razglednice malih mjesta Hrvatske na skeniranje u NSK

Zavirite u kutije s uspomenama i donesite stare razglednice malih mjesta Hrvatske na skeniranje u NSK

Čuvajući uspomenu na prostor u određenoj točki vremena ili upućujući na svečanost nekoga blagdana, stare razglednice u suvremenost prenose šarm prošlosti i dašak nostalgije. U želji da ih okupi i učini dostupnima na jednome mjestu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu osmislila je Pozdrav iz Hrvatske, projekt kojim starim razglednicama daje novi život – onaj digitalni te one postaju dio Digitalne zbirke razglednica Grafičke zbirke koja danas broji više od 1000 razglednica.

Inače, Grafička zbirka NSK mali je muzej razglednica s više od 150 tisuća jedinstvenih, rukom ispisanih razglednica koje bude znatiželju zbog poruka koje su na njima ostavili njihovi pošiljatelji te prekrasnih različitih motiva, gradova, ponajprije Hrvatske, ali i gradova cijeloga svijeta, etnografskih motiva, slavnih i običnih ljudi, životinja i predmeta za svakodnevnu uporabu.

Kako bi upotpunili i obogatili digitalnu zbirku razglednica onima koje nemaju, u povodu Svjetskoga dana razglednice koji se obilježava 1. listopada u Knjižnici su uz potporu Ministarstva kulture i medija pokrenuli projekt digitalizacije starih razglednica malih mjesta Hrvatske iz privatnih arhiva građana u sklopu projekta Pozdrav iz Hrvatske – i moja razglednica pomaže ga tkati i pozivaju sve zainteresirane građane da se uključe.

 „Zavirite u kutije s uspomenama, u bakin ormar ili obiteljski album i donesite nam razglednicu svojega rodnog mjesta ili omiljene destinacije. Svaka razglednica koja nam nedostaje, a koju uz vašu pomoć digitaliziramo, bit će vrijedan doprinos očuvanju naše zajedničke baštine“ poručuju iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Svoje stare razglednice malih mjesta Hrvatske svi zainteresirani mogu donijeti u NSK već od 17. listopada, svakoga ponedjeljka u mjesecu, od 11 do 16 sati, uz prethodnu najavu na e-adresu razglednice@nsk.hr. Nakon što ih skeniraju, razglednice će vam vratiti, a nove digitalne razglednice moći će pogledati istraživači i zaljubljenici u razglednice iz svakoga kutka zemlje.

FOTO: Razglednica Vukovara tiskana 1910. godine iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Razglednica je putovala tijekom 1911. godine.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori