Završen rok za slanje filmova u natjecateljski programa 14. PSSST! Festivala nijemog filma

Završen rok za slanje filmova u natjecateljski programa 14. PSSST! Festivala nijemog filma

Centar za kulturu Trešnjevka ove godine organizira 14. izdanje PSSST!-a Festivala nijemog filma. Do 10. listopada mogli su se prijaviti filmovi za natjecateljski program, a Festival će se održavati 6. i 7.11.2020. u velikoj dvorani Centra.

Na ovogodišnji natječaj stiglo više od stotinu filmova

Ove godine pristiglo je gotovo stotinu suvremenih nijemih filmova iz cijeloga svijeta što festivalu daje međunarodni karakter pozicionirajući Zagreb kao središte okupljanja poklonika toga žanra te ga smješta na kulturnu kartu Europe i svijeta. Filmove koji će ući u natjecateljski program izabrat će Selekcijska komisija Festivala. Najbolji film u konkurenciji nagrađuje se Velikim Brckom, službenom nagradom PSSST!-a, nazvanom po glavnom liku prvog hrvatskog igranog filma Brcko u Zagrebu.

Festival obogaćuju i projekcije biranih klasika iz zlatnog doba nijemog filma – već smo predstavili remek djela ruske, danske, japanske, švedske i talijanske kinematografije te tematizirali odnos filma i psihoanalize, kao i filma i modernosti i grada te doprinos žena nijemom filmu a ovo izdanje publici će ponuditi tri velika klasika.

Program hrvatske nijemofilske baštine će prikazati etnografske filmova iz Zbirke etnološkog zavoda Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja se nalazi u Hrvatskoj kinoteci.

Posebnost Festivala je i živa glazbena pratnja vrhunskih glazbenika koji publici pružaju neponovljivo estetsko iskustvo.

Svratite u snoviti svijet PSSST!-a

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori