Zdenka Kovačiček: Svaka žena samo mora osvijestiti svoju snagu

Zdenka Kovačiček: Svaka žena samo mora osvijestiti svoju snagu

‘Jaka’ je odvažni glazbeni novitet hrvatske kraljice blues i jazz scene Zdenke Kovačiček te hrvatskog kralja punka Davora Gopca. Šesti je ovo singl s nadolazećeg albuma Zdenke Kovačiček ‘Konstatacija jedne mačke’ koji izlazi 19. veljače, a upravo smo povodom izlaska novog singla odlučili razgovarati s gospođom Kovačiček.

Koja poruka se krije iza pjesme Jaka?

Iza pjesme Jaka krije se poruka: Svaka žena treba biti jaka! Prekrasan tekst Danijele Borovnjak kaže: Otresem zrno prašine, tugu preskočim, u prvi se oblak zaljubim! Tekst govori o ženi koja ne gubi svoju ženstvenost i emociju, a ipak ostaje JAKA.

Po čemu je ova pjesma karakteristična, kakvoj publici ste je namijenili?

Namijenjena je publici koja doživljava glazbu preko poruke, lijepih stihova koji dotiču dušu, a ne samo slušajući ugođaj melodije. Tekst treba potaknuti na razmišljanje. Važno je reći da je to ponovna suradnja s Markom Tomasovićem koji je napisao i moj najveći hit Žena za sva vremena.

Za pjesmu Jaka kažete da je prava ženska priča. Zašto?

Upravo zbog teksta koji govori o ženi, ženi koja je nježna, emotivna, zaljubi se u oblak, ali se ujutro budi SVOJA…OPET JAKA! Žene često skrivaju svoju snagu iza emocije, a onda u pravom trenutku s novim danom bude se opet jake i svoje. Tekst vam govori žensku priču, a napisala ga je pjesnikinja Danijela Borovnjak.

Emocija koja prati pjesmu?

Žena, žena, žena. Sve se svodi na ženu. Dignem se iz pepela.

U tom slučaju, jaka žena je…?

Svaka žena samo mora osvijestiti svoju snagu. Možda je na to navede neki događaj, možda to shvati nakon što je doživjela nešto tužno, neugodno, ružno i onda ne dozvoli da je svladaju osjećaji, jer život ide dalje: otresem zrno prašine, jutrom se ponovo rodim svoja, opet jaka!!!

Kako biste ukratko saželi suradnju s Davorom Gopcem na ovom singlu?

Davor se malo čudi, na svoj naivan, šarmantan način, ali s puno poštovanja i razumijevanja, kao pravi muškarac koji poštuje i shvaća žene. Simpatično je bilo kad se požalio da mu je teško upamtiti svoj tekst jer nije naviknut na takve duhovne tekstove, ali je to svladao jer je pametan, inteligentan i moja suradnja s njim dala je spotu poseban šarm i autentičnost.

Kako je do te suradnje uopće došlo?

Znamo se jako dugo. Pričao mi je kako je kao klinac dolazio u Saloon gdje sam ja redovito nastupala s Telefon Blues Bandom, a kasnije je i on s njima pjevao i čak smo skupa bili na dosta turneja i blues festivala s istim bandom. Znači, družili smo se u vrijeme stvaranja naše hrvatske rock scene.

On je za mene jedan od značajnih i autentičnih pjevača hrvatske scene. Ne prilagođava se trendovima, nego stvara svoju glazbu do dan danas baš onako kako osjeća i želi i zato mu publika vjeruje i voli ga već tolike godine.

Koliko dugo ste radili na singlu?

Jedno popodne u studiju. Hrvoje Grčević je snimao kao producent i aranžer, a poslije smo to obilježili na šanku iznad studija u klubu Truli.

Čime se bavite u vremenima kada nema koncertnih događaja, radujete li se trenutku kada ćete Jaku moći predstaviti uživo?

Zbog pandemije smo album radili dvije godine. U međuvremenu smo snimali i puštali u medije singlove i spotove. Počeli smo s Jutarnjom frkom pa duetom s Remi pa pjesmom Adut, a slijedila je naslovna pjesma i spot Konstatacija jedne mačke, duet s Davorom i spot.

U međuvremenu sam bila na Dori (pjesma Love, love, love je na albumu) koja uzme dosta vremena za pripreme, snimanja, probe. Snimanje još jednog dueta s gostom Matijom Cvekom, i snimanje preostalih pjesama čije ćemo spotove snimati tokom godine.

Sve smo radili pomalo, ležerno i ja sam jako zadovoljna s rezultatom, a najviše diskografskom kućom Dancing Bear koja je pokazala veliki trud oko svakog singla i promocije albuma.

Naravno da bih željela pjesmu predstaviti uživo s mojim GreenHouseBlues Bandom kad to bude moguće, nadam se uskoro.

Vaša poruka za sve one koji će poslušati Jaku?

Slušajte tekst, zatvorite oči i zamislite neku životnu priču.

Nekoliko brzopoteznih

Posljednja pjesma koju ste slušali?

Billy Joel – River of dreams.

Posljednji koncert koji ste posjetili?

Nipplepeople u Tvornici kulture.

Posljednji koncert na kojem ste pjevali?

Jazz festival na Velom Lošinju,ljeto 2020.

Pjesma koja vam padne na pamet kada čujete riječ ‘budućnost’?

Love, love, love

FOTO: Stephan Lupino

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori