Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, dobitnik je Zlatne plakete ‘Grb Grada Vinkovaca’ za 2021.

Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, dobitnik je Zlatne plakete ‘Grb Grada Vinkovaca’ za 2021.

Želimir Babogredac dobitnik je Zlatne plakete Grb Grada Vinkovaca 2021. za ostvarenja na području kulture. U svečanom okruženju u Gradskom kazalištu Joza Ivakić prekjučer su dodijeljene ove vrijedne nagrade Vinkovčankama i Vinkovčanima koji su se svojim radom posebno istaknuli na području kulturnog razvoja, za prosvjetno i sportsko djelovanje i ostvarenja u području kulture. Nagrade su dodijeljene i za izniman doprinos u području zdravstva, ostvarenja u području odgojno-obrazovne djelatnosti, doprinos obrani Vinkovaca u Domovinskom ratu te za ostvarenja postignuta u području gospodarske djelatnosti. Još jedno vrijedno priznanje dolazi mu nakon prošlogodišnje nagrade DORF festivala za životno djelo koje mu je u Vinkovcima uručio Toni Šarić, direktor i osnivač DORF-a.

Od rokera u legendarnoj grupi The Milky Way do predsjednika uprave diskografske kuće Croatia Records

Želimir Babogredac još za srednjoškolskih dana počinje raditi na radiju i u vlastitoj diskoteci u rodnim Vinkovcima te 1971. godine osniva i vodi legendarnu vinkovačku rock grupu The Milky Way. Opredjeljenje i strast za bavljenjem tehničkim aspektom glazbe vode ga sedamdesetih i osamdesetih godina na poslove realizacije koncerata i turneja u suradnji s najpoznatijim domaćim grupama, pjevačicama i pjevačima (Azra, Meri Cetinić, Mišo Kovač, Oliver, Novi fosili, Valentino, Parni valjak, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Bajaga i Instruktori).

Godine 1979. osniva Rockoko Studio u Bošnjacima, prvi rezidencijalni profesionalni tonski studio u tadašnjoj državi, koji nakon preseljenja u Zagreb 1990. godine postaje vodeći studio u Hrvatskoj te potpisuje produkciju na više od 200 nosača zvuka. Godine 1996. širi djelatnost i poslovne aktivnosti na projektiranje, konzultantske usluge i opremanje studijskih i radijskih režija. Na poziv uprave Croatia Recordsa 1996. godine prihvaća mjesto rukovoditelja audiostudijskog centra. Godine 2001. postaje jedan od osnivača i direktor poduzeća Autor d.o.o., koji iste godine kupuje Croatia Records.

U legendarnom londonskom Abbey Road studiju surađivao je s najuglednijim stručnjacima i remasterirao sve albume Bijeloga dugmeta

Od 2002. do 2005. godine jedan je od osnivača satelitskog kanala CMC (Croatian Music Channel), a potom i kreator strategije razvoja kanala i programa koji se emitira u Europi, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Godine 2006. imenovan je predsjednikom uprave Croatia Recordsa, a tu funkciju obavlja i danas kada taj položaj predstavlja velik izazov osmišljavanja nove strategije u industriji koja doživljava velike promjene. Iste godine imenovan je i predsjednikom Hrvatske diskografske udruge. Godine 2010. CMC televizija dobiva nacionalnu televizijsku koncesiju i postaje sinonim za promoviranje glazbe, a Želimir Babogredac imenovan je direktorom Instituta hrvatske glazbe.

U legendarnom Abbey Road studiju u Londonu, napravio je još jedan važan diskografski poduhvat; remasterirani su svi albumi grupe Bijelo dugme pod vodstvom ton majstora Seana Mageeja, dobitnika nagrade Grammy, a luksuzno vinilno izdanje Bijelo dugme – Box set deluxe objavljeno je u limitiranoj nakladi 14. studenoga 2014. godine. U zgradi sjedišta Croatia Recordsa na adresi Makarska 3, Zagreb nalazi se i jedan od najmodernijih audiovizualnih studija u Hrvatskoj svečano otvoren pod njegovim vodstvom, 19. svibnja 2016. godine, opremljen najsuvremenijom opremom.

Želimir Babogredac redovni je član hrvatske sekcije udruženja AES HR (Audio Engineering Society, New York).

Poznavatelj dobrog zvuka i strastveni diskofil koji živi svoj dječački san

Želimir Babogredac za svoj je rad i iznimnu karijeru nagrađen brojnim nagradama, a ovo su neke od njih:

1989. i 1990. godine dobitnik je Ampex Golden ReelAward, prestižne svjetske nagrade za tonski snimak
2006. godine nagrada Eutelsat za najinovativniji muzički satelitski program CMC – Croatian Music Channel
2007. godine kao predsjednik uprave Croatia Recordsa prima nagradu Porin za životno djelo u povodu 60. godišnjice Jugotona – Croatia Recordsa
2020. DORF nagrada za životno djelo

Želimir Babogredac, najzaslužniji je za pojavu rock’n’rolla u Vinkovcima i najbolji poznavatelj dobrog zvuka. Strastveni je diskofil, s kolekcijom većom od 6500 vinila među kojima se posebno ističu izdanja Beatlesa, i to njihova britanska, američka, njemačka i japanska izdanja ploča, LP-ja, singlica, knjiga i DVD-a njemu najdražeg benda. Svoj dječački san živi i danas punim plućima.   

FOTO: Croatia Records

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori