Željko Krznarić: Moje pisanje o Zagrebu je uzvraćanje ljubavi gradu koji me uvijek čeka raširenih ruku

Željko Krznarić: Moje pisanje o Zagrebu je uzvraćanje ljubavi gradu koji me uvijek čeka raširenih ruku

Željko Krznarić hrvatski je književnik, pjesnik, novinar i tekstopisac. Već dugi niz godina uspješno surađuje s brojnim glazbenicima, iza sebe ima više od 500 uglazbljenih tekstova i 18 knjiga.

Dobitnik je Porina za pjesmu Uzalud vam trud svirači, pobjednik Dore s pjesmom Nek ti bude ljubav sva, a 2015. dobio je i Nagradu Grada Zagreba.

Diskografska kuća Croatia Records prošle je godine objavila CD Zagreb u pjesmi Željka Krznarića. Pjesme su otpjevali poznati glazbenici poput Vladimira Kočiša Zeca, Borisa Babarovića, Kraljeva ulice, Pere Galića iz Opće opasnosti, Đuke Čaića i brojnih drugih s kojima je Krznarić surađivao tokom svoje karijere.

Iako je u svojoj karijeri dobio brojna priznanja, zanimalo nas je što smatra svojim najvećim uspjehom i vrhuncem svoje karijere.

Vrhunac karijere , nadam se, da se još nije dogodio. Bilo je velikih uspjeha, ali nezadovoljstvo je zapravo poticaj svakom umjetniku da stvara dalje i da stvara još bolje. Ako moram već nešto izabrati onda je to Nagrada Grada Zagreba koja mi predstavlja veliko priznanje za sav moj rad i to od grada o kojem sam puno toga napisao što potvrđuje veliku uzajamnu ljubav.

Da sada može krenuti ispočetka, opet bi odabrao isti put.

Možda bih u svemu tome nešto malo drugačije napravio, ali takav bi život opet izabrao. Život u kojem sam naučio kako je biti na vrhu i kako je kad se boriš za vrh. Život u kojem te nesreća nauči da sreću cijeniš više od svega. Život u kojem te stalno pokreće ljubav u svim svojim oblicima.

Savjet Đorđa Novkovića

Krznarićeve pjesme pronašle su svoje mjesto u repertoaru Jasne Zlokić, Miše Kovača, Latina, Vladimira Kočiša Zeca, Krunoslava Kiće Slabinca, Tomislava Ivčića, Tonija Cetinskog i Gazdi. Iako je već bio afirmirani pjesnik kada je susreo Đorđa Novkovića, prihvatio je njegove savjete.

Đorđe je bio veliki čovjek i skladatelj. Sjećam se da mi je rekao na početku kako mi je Bog dao talent za pisanje, ali da za pisanje tekstova moram završiti obrtničku školu. I bio je u pravu, jer pisanje poezije je sasvim nešto drugo od pisanja tekstova.

Mnogi stihovi koje je napisao mogli bi oslikati njega samoga, jer uz izmišljanja priča ima u stihovima i dosta osobnosti, rekao nam je.

Iako sve svoje pjesme i knjige voli podjednako, ipak nešto za trunčicu odskače.

Uvijek ima nešto što odskače, što je vezano uz nešto lijepo ili tužno, pa stoji istaknuto na policama uspomena. Draga mi je pjesma Otišo je s mirisima jutra (Otišo je otac moj polako), pjesma koja će zasigurno ostati zauvijek u srcima i generacija koje će dolaziti, a draga mi je i pjesma Nek ti bude ljubav sva koja nas je odvela u Irsku na Eurovizijsko natjecanje.

Zagreb i Željko se vole javno

Zagreb slovi kao najopjevaniji grad na svijetu, a upravo smo od čovjeka koji je opisao gotovo svaki kutak našeg grada htjeli čuti što je to u Zagrebu tako poetično i posebno da mu toliki pjesnici posvećuju stihove.

Ne znam što je drugima, ali znam da je meni to kao neka slatka obveza. Moje pisanje o Zagrebu je uzvraćanje ljubavi gradu koji me kuda god da odem čeka raširenih ruku. Zagreb koji je dio moga života i vjerujem da će biti još mojih stihova o najdražem gradu.

Želio bi ostvariti suradnju s Ninom Badrić

Zanimalo nas je koga od mlađih kolega voli pročitati ili poslušati te s kim bi želio ostvariti suradnju.

Došlo je neko vrijeme u kojem svi znaju pjevati i pisati. Ima pjesnika više nego stanovnika pa se na društvenim mrežama mora dobro tražiti da bi se našlo nešto dobro. Od suradnji još se nije ostvarila recimo s Ninom Badrić za koju bih volio nešto napisati. U posljednje vrijeme ostvarila mi se suradnja s Adastrom pa vjerujem da će i Nina doći na red.

Homo universalis u 21. stoljeću

Krznarić još uvijek vjeruje da u današnjem društvu postoji onaj renesansni homo universalis te da je potreban svakom društvu, ne samo našem.

Da njega nema sve bi otišlo k vragu, kratko je zaključio.

Poruka za nove naraštaje pjesnika

Kada je tek počeo pisati, razrednik Joža Skok rekao mu je da bi to trebao raditi malo češće. Željeli smo saznati – što bi on danas rekao nekom malenom dječaku koji je tek otkrio da ima žicu za pisanje.

Pisati i samo pisati. Talent je 1% uspjeha, a 99% je rad. Pišem disciplinirano svaki dan i zbog toga uvijek kažem da ja lovim inspiraciju. Jer da čekam da inspiracija ulovi mene ne bih napisao ni pola svoga dosadašnjeg opusa.

Ne postoji bolji način za završiti tekst o ovako sjajnom i velikom čovjeku, osim da vas ostavimo same s njegovim stihovima.

Izvor fotografija: Željko Krznarić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori