fbpx

Željko Malnar: Najveći hrvatski putnik i pustolov

Željko Malnar: Najveći hrvatski putnik i pustolov

Na današnji dan 2013. preminuo je Željko Malnar. Pustolov, putopisac, voditelj, kolumnist, autor dokumentarnih filmova i još mnogo toga.

Malnar kao putnik i putopisac

Željko Malnar rođen je 12. travnja 1944. u Zagrebu. Nakon završene gimnazije upisao je medicinu i eksperimentalnu zoologiju. Sa samo 20 godina organizirao je svoju prvu ekspediciju u europsku prašumu Perućicu (BiH).

Nakon povratka s ekspedicije otišao je studirati novinarstvo u Indiju. No, poslije diplome ostao je u Indiji još punih 10 godina. Ostvario je značajne rezultate vodeći ekspedicije po cijeloj Aziji. Objavio je i mnoštvo tekstova o azijskim narodima i običajima. Cijelo vrijeme bio je suradnik Zagrebačke televizije, te u programu Saše Zalepugina prikazuje mnoštvo reportaža i dokumentarnih filmova iz Indije, Pakistana, Afganistana, Irana, Turske i drugih azijskih zemalja. Godine 1977. vodi ekspediciju za zagrebačku televiziju naziva Put na istok, koja doživljava veliki uspjeh.

Za američku kompaniju Tropic Ventures vodi jednu od najvećih ekspedicija svijeta, Around the tropic world. Autor je dokumentarne serije i ekspedicije Journey to other worlds.

Malnar je autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida, Salomonovih Otok.

Nositelj je mnogih priznanja u svijetu, a 1986. godine dobiva ključeve grada Forth Wortha Dallas u američkoj državi Teksas od gradolnačelnika Boba Bolana kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

Tražiti Stakleni grad značilo je tražiti svoj ideal, tražiti sebe

Krajem sedamdesetih, pokojna Ena Begović upoznala je Malnara s Bornom Bebekom. Malnar i Bebek 1986. objavili su putopis U potrazi za staklenim gradom koja doživljava četiri izdanja.

Stakleni grad – jesam li ga osjetio? Jesam li ga našao? Kuda me to vodi život? Svatko ima svoj Stakleni grad, svaka osoba, svaka nacija, svaka ideologija, religija. … Tražiti Stakleni grad značilo je tražiti svoj ideal, tražiti sebe.

Željko Malnar (iz knjige Potraga za Staklenim gradom)

Noćna mora Željka Malnara

Godine 1992. OTV-u pokrenuo je Nightmare Stage, kontroverznu emisiju u kojoj su nastupali razni slikoviti likovi sa zagrebačkih ulica. Sebe je proglasio predsjednikom izmišljene Republike Peščenice i to koristio kao satiričku platformu za ismijavanje tadašnje političke scene. Emisija bi započela oko 11 navečer, a završavala bi oko 5 sati ujutro. Nekad se znala protegnuti i od 8 sati ujutro.

S vremenom je emisija zbog svoje jedinstvene originalnosti i rušenja tabua stekla kultni status i veliku gledanost.

Zagrebački odbor Gradske skupštine za javna priznanja nominirao je 2004. godine Noćnu moru za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji. No, nominacija nije prihvaćena nakon što je Hrvatski helsinški odbor ustvrdio da se u toj emisiji beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam.

Smrt i ostavština

Živio je i radio u Zagrebu, gdje do smrti, 9. srpnja 2013., obnaša dužnost predsjednika Republike Peščenice. Njegova žena i prva dama Republike Pešćenice rekla je da je život s njim bio jedna velika pustolovina, a posljednja želja mu je bila da mu se pepeo prospe u Jadran.

Njegova ostavština živjet će u njegovim filmovima, knjigama i monolozima. U njima je upozoravao društvo i pokušao ga promjeniti koliko je mogao.

Izvori:

  • Wikipedia
  • YouTube

Ivan Lukač

Sport i glazba su moja okupacija. U zadnje vrijeme se trudim nešto pametno napisati na te dvije teme. Mlad sam, možda jednom i uspijem :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *