‘Žene i tehnika’: Izložba rodno inkluzivne tematike usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije

‘Žene i tehnika’: Izložba rodno inkluzivne tematike usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije

Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike bit će otvorena u subotu, 13. studenog 2021. u 13 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka 2022. Izložba je interpolirana u stalni postav Muzeja i za njezino razgledavanje vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike usmjerena je na afirmaciju žena koje su pridonijele razvoju znanosti i tehnologije, ali i na propitivanje utjecaja razvoja znanosti i tehnologije (znanstvenih otkrića i tehničkih izuma) na život i društveni status žena, s naglaskom na radnu sferu.

Sve do osamdesetih godina 20. stoljeća žene su bile uglavnom zanemarene u povijesti znanosti i tehnologije

U novije vrijeme ne samo da je “otkriven” velik broj zaslužnih znanstvenica i izumiteljica, a neke od njih našle su svoje mjesto i u “službenim” povijesnim pregledima, nego su i istraženi i dokumentirani složeni društveno-povijesni procesi te često slabije vidljivi faktori koji su uzrokovali njihovu povijesnu nevidljivost. Izložba uključuje priče o istaknutim znanstvenicama, ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima te o čitavom nizu anonimnih žena koje su usprkos tome što su bile osuđene na drugorazredne, repetitivne, slabo plaćene poslove uspjele zadužiti znanost. Bez njihova doprinosa znanost i tehnologija kakve danas poznajemo bile bi bitno drukčije.

Izložba se koncepcijski oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Sastoji se od više cjelina interpoliranih u stalni postav koje postojeći izložbeni narativ dopunjuju komplementarnim, čiji je fokus izmijenjen i usmjeren na žene. Dva paralelna narativa ne upućuju na dvije povijesti (“žensku” i “mušku”), već apostrofiraju potrebu za revizijom općeprihvaćenog, uvriježenog znanja.

Izložba je interpolirana u stalni postav Muzeja i za njezino razgledavanje vrijedi ulaznica za stalni postav.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori