‘Živim’: Posthumno objavljen album najznačajnijeg kantautora duhovne glazbe na ovim prostorima

‘Živim’: Posthumno objavljen album najznačajnijeg kantautora duhovne glazbe na ovim prostorima

Čedo Antolić najznačajniji je kantautor duhovne glazbe na ovim prostorima. Njegov glazbeni put trajao je punih pedeset godina, a iza sebe je ostavio bogatu ostavštinu koja i dalje dobiva na značaju. Na radost svih onih koji su pratili njegov rad, ali i onih koji će ga tek otkriti, ona se nastavlja i ovim albumom.

Album nastao prije dvadesetak godina u sat i pol iznimne umjetničke inspiracije ugledat će svjetlo dana povodom druge obljetnice kantautorove smrti

Album Čedo Antolić – Živim nastao je prije dvadesetak godina u jednom studijskom terminu od sat i pol vremena, što ga čini potpuno unikatnim audio zapisom. Po želji Renea Medvešeka, kojega je u to vrijeme upoznao te počeo s njim surađivati, Čedo je sa svojom starom Fender gitarom sjeo za mikrofon i bez ponavljanja i ispravaka za redom odsvirao četrnaest autorskih duhovnih pjesama. Rezultat toga glazbeni je uradak koji ima snagu živog nastupa, ali i čistoću studijske snimke.

Nakon cjeloživotne glazbene antologije koju je ostavio stvarajući i snimajući s mnogim prijateljima i zborovima, ovdje se može čuti izvanrednost u jednostavnosti njegova glasa i gitare, što je Čedo u ime harmonije i zajedništva uvijek stavljao u drugi plan. Stoga ne čudi što je za života komentirao ovaj zapis govoreći:

To bute vi objavili kad mene više ne bu.

Povodom druge godišnjice kantautorove smrti, Dallas Records objavio je jučer ovaj uradak s posebnim zadovoljstvom

Album nosi naziv po njegovoj pjesmi Živim. Taj album nije objavljen samo u sjećanje na velikog umjetnika, već je on iznimno važno glazbeno djelo koje suvereno živi i znači. Unatoč tome što je snimljen prije dvadesetak godina, ni u jednom trenutku ne odaje zastarjelost. Ovaj album omogućili su ljudi koji su poznavali Čedu i osjećali ono što je on glazbom nosio. To su Rene Medvešek, Franjo Vlahović – Kič, Davor Totović, Petar Bunić, Mario Kociper i Dora Bunić.

Album Živim dostupan je i u fizičkoj prodaji u svim boljim glazbenim prodavaonicama te na svim streaming servisima. 

Naslovna fotografija: Mario Kociper/PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori