Zo: Gledamo na svijet nekim drugim, boljim pogledom i sigurno je da ćemo tu dozu pozitive nositi sa sobom gdje god da dođemo

Zo: Gledamo na svijet nekim drugim, boljim pogledom i sigurno je da ćemo tu dozu pozitive nositi sa sobom gdje god da dođemo

Domaća scena obogaćena je za šest mladih glazbenika koju čine Vincent Šepić (vokal i gitara), Ante Eterović (gitara), Damjan Grubić (trombon), Daria Reba (klavijature), Josip Katić (bas gitara) te Antonio Strižić (bubnjevi). Predstavljaju se sa prvim singlom “Poslovan lik” koji je samo uvod u njihovo prvo službeno studijsko izdanje pod palicom diskografske kuće RTL Music. Odlučili smo saznati kako su se okupili ovi mladi Splićani, što od njih možemo očekivati, ali i brojna druga pitanja – ma znate, ona ne-tako-česta.

Prije nešto više od tjedan dana gromoglasno ste svojim prvim singlom Poslovan lik otvorili vrata glazbene scene i najavili skorašnji izlazak debi albuma. No, vratimo se na početak. U tek manje od godinu dana ste se pronašli, uvježbali i snimili album prvijenac. Kako vam je to pošlo za rukom? Tko je kome pristupio, kada je pala konačna odluka o stvaranju benda?

Za početak pozdrav dragoj Barbari i svim čitateljima Vašeg portala! Zo je jedna potpuno luda priča nastala među nama, mladim glazbenim entuzijastima. Vincent, frontman benda, okupio je gitarista Antu i basista Josipa te su im se s vremenom priključili klavijaturistica Daria, bubnjar Antonio te trombonist Damjan. Od samog početka bend je ciljao isključivo na autorski rad te smo odmah odlučili ući u ovu priču ozbiljno te iskoristiti ovaj COVID period za stvaranja i snimanje glazbe!

Odakle je došao naziv benda, što on simbolizira i da niste Zo, kako biste se zvali?

Naziv Zo Vincentu je spontano stiglo napamet nakon nekih njegovih lutanja u mislima tijekom predavanja na faksu. 🙂

Vincent: Mislim da je Zo idealno ime. Dobro zvuči među ekipom prije koncerta: Idemo na Zo! Kratko i jasno.

Ante: Za mene ne postoji nikakav drugi naziv za ovu ludu ekipu.

Josip: Nisam o tome razmišljao.

Damjan: Discalculia.

Singl prvijenca sniman je u zagrebačkom SideChain studiju te na akademiji glazbene produkcije (MPA) u suradnji s producentom Sandrom Petrićem. Videospot je djelo ekipe s umjetničke akademije u Splitu na čelu s talentiranom režiserkom i snimateljicom Vanessom Barač. Sigurni smo da imate neke anegdote sa snimanja koje biste voljeli podijeliti s nama?

Anegdota ima napretek, pogotovo kada uzmemo sva snimanja do sad! Dokumentiramo ih za sebe te radimo Zokumentarac. Tko zna, možda ga i objavimo jednog dana. Možemo samo reći da uživamo maksimalno u svakom momentu ovog procesa i spontano se uvijek dogode brojne priče i ludosti.

Prvim singlom, Poslovan lik, želite unijeti malo veselja u svakodnevne tmurne i teške vijesti. Pratite li uopće stanje u državi, ali i svijetu? Koliko je pogubno za psihičko, samim time i fizičko zdravlje, konstantno držati pogled na ekranu s kojeg frcaju negativne vijesti?

Naravno da pratimo događanja, mislimo da se nalazimo uistinu u teškom razdoblju i da ćemo se svi još godinama vući iz svega ovoga. Pozitivna strana priče je što vam ovakve situacije daju priliku da krenete iz nule, pogotovo nama mladima i razvijemo se u područjima koja najviše volimo. Uvijek se treba držati pozitivno i u ritmu rada. Tada nema straha za psihička stanja. Poslovan lik je, po nama, super izbor za prvi singl, ali pripremamo još mnogo toga, od laganih balada, preko punk brzaca pa sve do podosta teških pjesama.

Ovom pjesmom predstavili ste fiktivnog lika kojem je cilj uvijek ostati autentičan. Što uopće za vas znači biti autentičan?

Po nama je autentičan svatko tko ne pokušava biti netko drugi ili nešto što nije. Mi smo svoji, jednostavni, zaigrani i poletni. Gledamo na svijet nekim drugim, boljim pogledom i sigurno je da gdje god da dođemo, nosit ćemo sa sobom tu dozu pozitive.

Možda smo najviše autentični po tome što je svatko od nas šest iz nekog drugog pravca, žanra, ali kada radimo glazbu, potpuno smo ujedinjeni.

Koga smatrate autentičnim na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Na trenutnoj sceni imamo dosta bendova koje volimo i s dosta njih imamo i sjajne odnose. Valentino Bošković je jedan endem kojeg mnogo cijenimo, a od bendova možemo izdvojiti BluVinil, Rezerve, Tate Romanovu, The Splitterse, Djigibaoo. Od starije ekipe, među favoritima su nam TBF, Jinxi, Urban, Bare, Dino Dvornik, EKV, Let 3 i Psihomodo Pop.

Dolazi li do smjene generacija na hrvatskoj glazbenoj sceni? Kakva su vaša predviđanja?

Sigurno stiže smjena generacija. Naravno da će bendovi koji su headlineri na festivalima i dalje nastaviti sa svojim radom i koncertima, ali mlađa ekipa odlično radi. Ima more sjajne glazbe, evo – i neke bendove koje smo naveli u prethodnom odgovoru očekujemo na velikim pozornicama u što skorijem razdoblju.

Možete li se predstaviti jednim stihom?

Vincent: Možda ipak ima nade za nas ljude ako gradimo sebe, a ne sputavamo druge. (Iz naše pjesme Kroner koja će se naći na debitantskom albumu)

Ante: Pričat će ti o plovidbi ti što nisu sidro digli. (Đorđe Balašević)

Josip: To je onaj lik kojem nikad nije dan.

Daria: Idem tamo gdje je sve po mom. (Jinx)

Damjan: No sikiriki.

Zagreb i Split. Što Splićani vole kod Zagrepčana, a što Zagrepčani vole kod Splićana?

Nećemo se lagati – Splićani vole Zagrepčanke, a Zagrepčanke Splićane. 🙂

Do kraja godine planirate izbaciti debitantski album. Što nas očekuje na njemu?

Tako je. Album je na putu i sigurno ćemo još izbaciti tri singla prije samog albuma. Bit će raznolik u svakom smislu, glazbeno šarolik te tekstualno intrigantan. Pripremamo i koncerte, imamo baš neke big deal stvari. Saznat ćete sve uskoro.

Nekoliko brzopoteznih

Prva asocijacija na Zagreb:

Vincent: Spavanje na podu i friganje jaja u 4 ujutro.

Ante: Daria Reba.

Josip: Bizek III.

Damjan: Stvaranje najljepših uspomena s bendom koji već smatram obitelji, u jednu ruku.

Daria: Prije korone: ubrzan i zabavan grad koji nudi puno mogućnosti, nakon korone: sivilo.

Antonio: Sjajna ekipa i pogled iz studija.

Posljednji koncert na kojem ste bili:

Vincent: Naš koncert u listopadu u Circusu na Start Festu, a ako se to ne računa, onda TBF u Starom Gradu u kolovozu prošle godine.

Ante: Vridilo je. (koncert za Olivera u Spaladium Areni)

Josip: Alen Islamović u Splitu.

Damjan: Fun-fact – zadnji koncert na kojem sam bio je Zo bend. Nakon toga sam dobio čast da sviram s tim ljudima.

Daria: Jeboton. (Vintage, 2020.)

Antonio: M.O.R.T. u Kaštel Lukšiću prošlog ljeta.

Voljeli biste napuniti:

Vincent: Dvorana Gripe.

Ante: Dom sportova.

Josip: Spaladium Arena.

Daria: Za početak, Vintage u Zagrebu, a u dalekoj budućnosti Spaladium u Splitu.

Strici: Dvorana Gripe.

Kada ste bili djeca, željeli ste biti:

Vincent: Uff, puno toga. Sportaš možda najviše. Glazba je prevladala u adolescenciji.

Josip: Šef firme. Brzo sam shvatio da nisam za to.

Daria: Oduvijek sam se htjela baviti prirodom i životinjama, ali maštala sam i o tome da imam bend.

Antonio: Izvođač na koncertima.

Dvije riječi za kraj:

Vincent: Kako bi moj prijatelj Ante Jerončić rekao: Samo hrabro i bezveze.

Ante: Dvije riječi.

Josip: Long live rock ‘n’ roll.

Damjan: Naprid Zo!

Daria: Nek’ se svira!

Antonio: Nadam se skorom susretu na koncertima.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori