Zoran Kakša izlaže u Zagrebu – školski nasloni kao podloga za sjećanja

U srijedu 9. studenog u 19 sati otvara se samostalna izložba „Sleeping memories“ akademskog umjetnika Zorana Kakše u Galeriji Idealni grad. Umjetnik se predstavlja recentnim ciklusom radova izvedenih na intimnim formatima platna, ali i školskih naslona koje koristi kao podlogu za slojevite radove nastale u kombiniranoj tehnici putem kojih bilježi vlastita sjećanja. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol, a izložbu će otvoriti ravnateljica Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad Tea Bilić.

O izložbi kustosica Sonja Švec je zapisala: „Ciklus “Sleeping memories” predstavlja autorov povratak samome sebi tj. jedan dubok i misaon proces. Zoran Kakša ga intuitivno bilježi na manjim, intimnijim formatima. Oni nisu glasni, oni ne privlače pozornost na prvu, već suptilno pozivaju promatrača da im se približi i odvoji vrijeme za pomno upoznavanje sadržaja zabilježenih, interpretiranih i s ukazanim povjerenjem podijeljenih trenutaka iz bogatog, predanog i posvećenog života autora sa svim svojim usponima i padovima, ali i lekcijama – kako osobno usvojenim tako i nesebično prenesenim na buduće generacije.“

O autoru

Zoran Kakša rođen je u Zagrebu 12. svibnja 1974. godine. Završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 1993. godine, grafički odjel kod prof. M. Poljana. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 2002. godine, na Nastavničkom odsjeku (grafika) u klasi prof. I. Šiška. Radio kao profesor likovne kulture u Samoboru te kao suradnik restaurator Hrvatskog restauratorskog zavoda na oltarima samostana Sv. Leonarda u Kotarima /Žumberak, na Pulskom poliptihu iz crkve Sv. Franje/ Pula te Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Radio u “Umjetničkom staklarskom atelieru Staklić” gdje je naučio obradu stakla te izradu vitraja. Radi kao profesor likovne kulture u OŠ Matka Laginje u Zagrebu.  Imao 15 samostalnih i 114 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 25. studenog 2022.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori