fbpx

Zrinka Cvitešić: 41 godina na daskama koje život znače

Zrinka Cvitešić: 41 godina na daskama koje život znače

Planinu će pomaknuti samo onaj tko je na početku pomicao kamenčiće, stara je kineska poslovica. Najbolje opisuje uspjeh hrvatske kazališne, filmske i televizijske glumice. Od dramske grupe u osnovnoj školi, gradskog kazališta Zorin dom, Akademije dramskih umjetnost u Zagrebu, preko ansambla u HNK-u Zagreb, pa sve do West Enda.

Od dramske grupe do svjetskih pozornica

U Karlovcu, gradu na četiri rijeke, prije točno četrdeset i jednu godinu rođena je Zrinka Cvitešić. Odrasla je u skromnoj obitelji zajedno s mlađom sestrom Dinkom. Pohađala je Osnovnu školu Turanj te je paralelno uz školske obveze pohađala i dramsku grupu. Nedugo nakon dramske skupine pridružuje se gradskom kazalištu Zorin dom gdje je odigrala svoju prvu ulogu u predstavi Pepeljuga. Osjetivši čar daski koje život znače odlučila je nakon srednje škole upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, smjer gluma. Diplomirala je 2002. godine, a od 2005. godine postaje članica ansambla Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Kazališni aranžman

Jedne od najznačajnijih uloga u HNK-u su Julija u predstavi Romeo i Julija Wiliama Shakesperea, Doris Clyde u predstavi I konje ubijaju, zar ne?,  utjelovila je i Natašu Rostovu u predstavi Rat i Mir Lava Nikolajeviča Tolstoja, zatim Anu Šafranek u predstavi Tko pjeva zlo ne misli.

Osim u HNK-u glumila je u ZKG Komedija u predstavama Klupko, Nemoćnik u pameti, Mala trgovina užasa, San ivanjske noći, zatim u Teatru ITD-u u predstavama Kanibal, Shopin’&Fuckin, te u Kazalištu Trešnja u predstavama Bijela pustolovina, Mrav i Mrvica, Tvornici Cvrčak.

Filmski uspjeh

Pored kazališnog angažmana, Zrinka je snimila i više filmova poput Ljudožder vegeterijanac, Konjanik, La femme musketeer, Veliko spremanje, Čuvaj se sinjske ruke, Lea i Darija – Dječje carstvo, Što je muškarac bez brkova.

Ovakav ogroman kazališni i televizijski angažman donio joj je velike nagrade, a za ulogu u filmu to je muškarac bez brkova? osvojila je Zlatnu Arenu i Nagradu za najbolju ulogu na Sarajevskom festivalu. Nagrada Mila Dimitrijević pripala joj je za ulogu Irine u drami Tri sestre, zatim još jedna Zlatna Arena za najbolju ulogu u filmu Na putu.

Također, osvojila je nagradu Shootin Stars na Berlinskom festivalu, Zlatna mimoza u Crnogorskom Herceg Novom, nagrada za najbolju glumicu u Aleksandriji za film Na putu.

Od Karlovca do Londona

 Sav trud i prizanja lansirali su je u Englesku, točnije u londonski West End gdje je 2013. odigrala ulogu u mjuziklu Once i za nju osvojila nagradu za najbolju debitanticu, nagradu Broadway World UK za najbolju glumicu u mjuziklu Once te nagrada Laurence Olivier Award u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu Once.

Svom velikom glumačkom ostvarenju dodala je predstavu Two Ladies zajedno sa Zoë Wanamaker koja se prikazuje u londonskom Bridge Theatreu. 

Svojim glumačkim sposobnostim pokorila je našu, a i svjetsku kazališnu scenu, no i svojim glasom uveseljavala je najmlađe u sinkornizaciji crtića poput Madagaskar 1, 2 i 3 dio, Zebra trkačica, Aladin, Kralj lavova 2: Simbin ponos, Tko je smjestio Crvenkapici, Sammy na putu oko svijeta, Rango.

Svojim glasom i izvedbom u engleskoj emisiji The Graham Norton Show izvela je pjesmu Falling Slowly iz mjuzikla Once te oduševila Jennifer Lopez koja je izjavila da jedva čeka vidjeti predstavu. 

Pored svih uspjeha u glumačkim vodama, Zrinka ima veliku strast prema maslinarstu kojim se već dugi niz godina bavi i za koje je osvojila nagradu na regionalnom natjecanju maslinovih ulja koje je održano u Splitu. 

Privatni život daleko od očiju javnosti, tihi rad, upornost te jednostavnost doveli su je do planine na kojoj sada uživa i s ponosom gleda plodove svojeg rada i truda. 

Izvori:

  • Wikipedia
  • FOTO: Facebook

Ivana Kovačević

Ivana Kovačević

Studentica latinskog jezika i filozofije iz Zagreba. U slobodno vrijeme bavim se plesom i volim provoditi vrijeme u prirodi s prijateljima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *